Newroz’u ilk hangi millet kutladı?

Newroz’u ilk hangi millet kutladı?

Kaynak:Rûdaw

Dünya çapında çeşitli milletler tarafından kutlanılan baharın gelişi ve yeniden doğuşu simgeleyen Newroz Bayramının ilk önce hangi millet tarafından kutlandığı merak konusu.

AMİDA HABER - Tarihçi ve araştırmacı yazar Soran Hamareş, Newroz Bayramı’nı kutlayan en kadim millettin Kürtler olduğunu iddia ederek, “Bu cihanda ilk Newroz kutlaması bu topraklarda yapılmıştır. Kürt bir araştırmacı (Newroz’u) 1200 yıl öncesine Sümerler dönemine dayandırıyor. Abu Hanifa Al-Dinewari adında bir adam var dedesinin adı da Wanand o da Kürtçe bir isim bin 200 yıl önce Kürtlerin tarihini yazan ilk kişiydi. 100 yıl önce Süleymaniye ve Mahabad'da Sümerlerin Newroz’u kaydedildi” dedi.

newroz2.jpeg

Rûdaw TV’de yayımlanan Legel Renc programına konuk olan araştırmacı ve tarihçi Soran Hamareş, kaynakların Kürtlerin Newroz Bayramını kutlayan en kadim millet olduğunu ifade etti.

ئایا جووەکان داگیرکەرن یان عەرەب؟

Program sunucusu Renj Sengawi’nin bazı tarihçilere atıfta bulunarak sorduğu Newroz’un farklı milletlerin Kürtlerden önce kutladığına dair iddialarına karşın Hamareş, “Newroz geldiğinde adeta strese giriyorum çok fazla sinir bozucu şeyler söyleniyor. Birileri efsanenin ve bayramın derinliklerinden anlayamıyor. Bu cihanda ilk Newroz kutlaması bu topraklarda yapılmıştır. Bunu size kaynaklara dayanarak söylüyorum” şeklinde cevap verdi.

newroz1.jpg

Özellikle İrani milletlerin kışın bitişi baharın başlangıcı, doğanın canlanmasıyla ilişkilendirdikleri Newroz Bayramı her yıl 21 Mart’ta dünyanın çeşitli bölgelerinde kutlanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum