Paylan acı tabloyu paylaştı: Türkiye’de 10 bin kiliseden bin tane kaldı

Paylan acı tabloyu paylaştı: Türkiye’de 10 bin kiliseden bin tane kaldı
Plan Bütçe Komisyonunda konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’de 10 bin kiliseden geriye bin kilisenin kaldığını söyledi.

AMİDA HABER- HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Plan Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

'10 bin kilisede bin tane kaldı'

Bölge illerine yaptığı geziye ilişkin bilgi veren Paylan şunları söyledi, "Van, Bitlis, Muş ve Diyarbakır’da çok sayıda gezi yaptım ve kiliseleri gezdim. Maalesef Çok kötü durumdalar. Bununla ilgili size çağrı yaptım. Binlerce Ahtamar yıkımdan kurtulmayı bekliyor. Belki on tane daha kilise restorasyonu bahsedeceksiniz ama Türkiye’de Süryanilere, Rumlara ve Ermenilere ait on bin kilise ve manastır vardı. Bunlardan yalnızca geriye bin tanesi kaldı, onlar da yıkılmak üzere. Bunlar restore edilmeyi bekliyor, bunlar hepimizin ortak kültürel varlığı. Aziz Bartolomeos Manastırı, dünyanın herhangi bir ülkesinin elinde olsa pamuklara sarıp sarmalarlar ama definecilerin insafına terk etmişsiniz bu manastırı.

‘Surp Garabed Manastırı’nda çocuklar bana kilisenin taşlarını satmaya çalıştılar’

Van’da bir manastır, Diyarbakır’da yine bir manastır. Binlerce yıldır bin yıldır ayakta duruyorlarken, son yüz yıldır yıkılmaya terk edilmişler. Bunun gibi yüzlerce kilise, manastır kurtarılmayı bekliyor. Bakın size şunu göstereyim. Muş’ta bir manastır, Surp Garabed Manastırı. Bin üç yüz yıldır ayakta duruyordu. Şu haldeydi. Ama son yüz yılda yıkıldı. Şu anda yalnızca temeli ayakta. Ahır olarak kullanılıyor temeli. ‘Balkanlar’da şöyle oldu, ahır olarak kullanıldı’ diye hep beraber eleştiriyoruz, kızıyoruz. Ama ülkemizde de tarihi bir manastır ve bunun gibi yüzlercesi ahır olarak kullanılıyor. Bakın inekler burada. Surp Garabed Manastırı’nda çocuklar bana kilisenin taşlarını satmaya çalıştılar. Şu taşlar için benden 500 lira istediler. Biraz büyüklerine 5 bin lira istediler. Daha büyükleri var, 20 bin lira istiyorlar. Manastırdan geriye hiçbir şey kalmamış, ahır olmuş. Bu manastırın taşları satılıyor." şeklinde konuştu.

‘Türkiye’de nasıl satılık kilise olur?’

Camiler gibi Kiliselerin de restore edilmesi gerektiğini belirten Paylan, "Van’da Varakavank var. Orada bir şövalye var Mehmet amca. Bir imam. Tam yanında cami var. Mehmet Amca orada bir şövalye gibi bu kiliseyi savunuyor. Varakavank kimin? Gazeteci Fatih Altaylı ve akrabalarının. Mehmet Amca üzerine tahtalar koymuş. Kiliseyi korumaya çalışıyor. İşte Türkiye’nin vicdanı budur. Mehmet Amca’nın vicdanıdır. Sayın Bakan sizde de bu olmalı. Bütün camiler restore edilmiş. Çok doğru bir şey yapmışsınız. Ama memlekette restore edilmeyi bekleyen binlerce Ahtamar var. Bu konularda size duyarlılık çağrısı olarak şunu söyleyeyim. Satılık kilise var hala. Geçen yıl söylediğim Mardin’deki kilise hala satılık. Türkiye’de nasıl satılık kilise olur? Bunları kamulaştırmanızı bekliyoruz. Bu taşın bir tanesini size vereceğim. Restore ettiğinizde beraber onu yerine koyarız, yoksa beni tarihi eser kaçakçısı olarak tutuklatırsınız. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.