Tarihi kiliseye bilinçsizce yazılan yazılar silinmeye başlandı

Tarihi kiliseye bilinçsizce yazılan yazılar silinmeye başlandı

Kaynak:Anadolu Ajansı

UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Ören Yeri'nde bulunan ve bilinçsiz kişilerin duvarlarına yazarak zarar verdiği Abughamrents Kilisesi'nde temizlik çalışması başlatıldı.

AMİDA HABER - Kars’ın Arpaçay'ında yaklaşık 100 hektarlık alana sahip Ani Ören Yer UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne 2016'da dahil edilirken, tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yaptı.

kilise1.jpg

Ani'deki anıtsal yapılardan biri olan Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarına bilinçsiz kişilerce yazılan ve görüntü kirliliği oluşturan yazıların silinmesi için çalışma başlatıldı. Kilisenin içerisinde yer alan yazıları titizlikle silen restoratörler, vatandaşlardan eserlere daha duyarlı ve hassas davranmasını istedi.

kilise2.jpg

Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, AA muhabirine, 2024 kazı sezonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi iş birliğinde 8 noktada devam ettiğini söyledi.

Kazı çalışmalarının yanı sıra anıtsal yapılarda koruma ve çevre düzenlemesi çalışmaları da yaptıklarını anlatan Arslan, "Bagratlılar döneminde inşa edilmiş Abughamrents Kilisesi iç mekanındaki maalesef bilinçsiz ziyaretçiler tarafından duvarlara yazılan, çizilen özgün olmayan yazıları da temizlemeyi programımıza dahil etmiş olduk" dedi.

kilise3.jpg

Kilisenin 10. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığını ifade eden Arslan, "Kilise, dıştan onikigen gövdeli, içten ise 4 yapraklı yonca planında tasarlanmış bir yapı ama maalesef dünyadaki en büyük hastalıklardan biri olan kültür varlıklarını yazıp çizme ve onları karalama çalışmalarından bu yapımız da nasibini almış. Bizler de kazı ekibi olarak, kilisenin iç mekanında özellikle duvarlara yazılan yazıları hem de sembolleri, çizgileri restoratör ekiplerimizle beraber bunları temizliyoruz" şeklinde konuştu.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.