Lice iddianamesi: Araca alındı, kelepçelendi ama işkence yok

Lice iddianamesi: Araca alındı, kelepçelendi ama işkence yok
Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 14 yaşındaki çocuğa işkence iddiasıyla yargılanan 5 polis hakkında hazırlanan iddianamede, çocuğun araca bindirilmesi ve yaşı öğrenilene kadar kelepçelenmesi dışında, işkence gördüğüne dair somut delil olmadığı belirtildi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 14 yaşındaki Y.D isimli çocuğa işkence yaptıkları iddia edilen 5 polis gözaltına alınmıştı. Polislerden İ.A, E.Ö, G.B, “Kasten silahla ve kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle yaralama” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından tutuklanmış, H.Ç ile A. O ise serbest bırakılmıştı. Şüpheli 5 polis hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı, iddianame hazırlanarak, Lice Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

‘Dayak ve küfürle ilgili delil yok’

İddianamede çocuğun ifadesine yer veren savcı, iddia edildiği gibi çocuğa kült bir cisimle vurulduğu, araç içerisinde iken kendisine bir takım aşağılayıcı ve tehdit içerikli sözler söylendiğine ilişkin, soyut beyan dışında bir delil elde edilmediğini ileri sürdü. İddianamede çocuğun elleri ve ayakları bağlı şekilde dere yatağına atıldığı iddialarına da değinildi, bununla ilgili de somut delil olmadığı belirtildi.

'Somut delil yok'

İddianamede, şüpheli 5 polisin ifadesinde belirttiği “mağduru araca aldıkları ilk andan itibaren plastik kelepçe taktıkları, yaşını öğrendikten kelepçeyi çıkardıkları” ifadesini doğru kabul edildi. Bunun haricindeki iddialara yönelik somut delil olmadığı belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi:“(…) şüphelilerin mağdura karşı ifadelerde geçen ilk anda plastik kelepçe takılması ve yaşı öğrenilmesi üzerine çıkarılması haricinde iddia edildiği şekilde el ve ayaklarını bağlama, bağ boynuna bastırma ve dere yatağına atma şeklinde herhangi bir eylemin olmadığının anlaşıldığı, tüm bu değerlendirmeler doğrultusunda, şüphelilerin iştirak iradesi içerisinde mağduru araç içerisinde yaklaşık 25-30 dakika tutmaları ve mağduru kült cisim ile darp etmeleri eylemi ile üzerlerine atılı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu, mağdurun telefonunun atmak suretiyle üzerine atılı mala zarar verme suçunu işledikleri yönünde kamu davası açmaya yeterli delil elde edilmediği anlaşılmakla…”

Baro itiraz etti.

İddianamede, 5 şüphelinin “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan” yargılanması istendi. Diyarbakır Barosu, işkence iddialarına yer vermeyen iddianameye itiraz etti.

Haber: Gönül Morkoç-Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.