Ölmek de pahalı: Diyarbakır’da mezar taşı fiyatı 30 bin!

Ölmek de pahalı: Diyarbakır’da mezar taşı fiyatı 30 bin!
Diyarbakır’da son 2 yılda mezar taşlarına yüzde 200 zam geldi. 10 bin liradan satılan taşların fiyatı 30 bine çıktı.

AMİDA HABER - Türkiye’de artan enflasyon, gıda, giyim başta olmak üzere hayatın her alanını etkiliyor. Sadece hayatı değil, ölümden sonrası bile maliyetli hale geldi. Diyarbakır’da son iki yılda, mezar taşları da zamlardan nasibini aldı, yüzde 200 oranında zamlandı.

‘10 binden 80 bine çıktı’

mezar-tas.jpg

Küçük yaşlarında babasının yanında öğrendiği mesleği 25 yıldır yapan Şehmuz Kaya, “Mezar taşları fiyatları 10 binden 80 bine kadar çıkıyor. Bunlar mermerin kalitesine göre şekline göre değişiyor. Mermerlerin en ucuzu 10 binden başlıyor. Tek basamakla ve çift basamaklı mezarlar, desenli olanlar var. Örneğin siyah taşlar 10 binden başlıyor. Fiyat taşın ebadına göre de değişiyor. Örneğin kabartma tarzı isteyen var, logo isteyen var, fotoğraflı isteyen var, sadece düz yazılar isteyenler var” dedi.

‘Mezarlara fahiş bir zam geldi’

mezarlikk.jpg

Fiyatların artmasındaki en büyük etkenin nakliye olduğunu söyleyen Kaya, “Bir buçuk senede mezarlara fahiş bir zam geldi. Şehir dışına çıktığımız zaman nakliye fiyatları da ekleniyor. Niye, çünkü bu taşlar Bandırma'dan geliyor. Nakliye 8 binden 55 bin lira çıktı. İster istemez bu bize yansıyor. Çimentodan tutun demire kadar her şey iki kat üç kat oldu. Malzeme fiyatları yüksek, işçi yevmiyesi 200-300 lirada 2 bin lira olmuş” dedi.

‘Bütçeye göre hareket ediliyor’

mezar-taslari.jpg

“Mezar taşlarında herhangi mezar yapımında herhangi bir eksilik olmadı. Yoğunluk var. İnsanların maddi gücü düştü. Örneğin adam 20 bin liralık mezar yapacağına 10 bin liralık yapıyor. Ama mezar taşı yapımında azalma olmadı. Örnek vereyim biri geldi bir mezarı beğendi o mezar iki sene önce 10 bin liraydı şu anda 30 bin lira. Herkes bütçesine göre hareket ediyor” diyen Kaya hem kendilerinin hem de müşterilerin artan fiyatlar karşısında sitem duyulduğunu anlattı.

Haber: Zelal Sinayiç - Hozan Adar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.