6’lı masanın taslağı: Türk yerine Türkler

6’lı masanın taslağı: Türk yerine Türkler
Altılı Masa’nın hazırladığı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” anayasa değişiklik taslağı ilan etti. Taslakta, anadilde eğitim ile ilgili bir öneri yer almadı. “Türk vatandaşı” yerine “Türkler” ifadesi önerildi.

AMİDA HABER- Altılı Masa, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi”ni açıkladı. Önerinin taslağı 156 sayfadan oluştu. Taslakta, “Önsöz”, “Genel Gerekçeler”, “Maddeler, Anayasa Değişikliği Önerisi ve Gerekçeleri” başlıkları yer aldı. Değişiklik önerilerinin, toplumun tüm kesimleri ile müzakere edildikten sonra, Meclis’e sunulacağı öğrenildi. Taslakta 1982 Anayasası’nın 84 maddesinde, 9 bölüm başlığında, alt başlık ve madde başlığında değişiklik önerileri yapıldı.

‘Türk yerine Türkler’ ‘

Taslakta, “Türk vatandaşı” ibaresi yerine “Türkler” ifadesinin kullanılması önerildi. Madde 13’teki “temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” başlığının, “temel hak ve hürriyetlerin üstünlüğü” şeklinde değiştirilmesi önerildi. 6’lı Masa’nın taslağında, “temel hak ve hürriyetler özlerine dokunulmaksızın yalnızca kanunla sınırlanabilir” kısmına dokunulmadı. Sadece “Hürriyet esas, sınırlama istisnadır. Tereddüt halinde yorum hürriyet lehine yapılır” kısmı eklendi. “Yasama dokunulmazlığı” başlıklı 83’üncü maddede önerilen değişiklikle, “dokunulmazlık güvencesinin kaldırılması için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alınabileceği düzenlenmiştir” denildi.

‘Vekilliğin düşürülmesi’

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme nedeniyle düşmesini düzenleyen fıkraya “Bireysel başvuru yoluna gidilmesi halinde Anayasa Mahkemesinin bu konudaki kararı beklenir” cümlesinin eklenmesi önerildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.