AK Parti’den kopan Kürtlerin oyu ‘gri’de

AK Parti’den kopan Kürtlerin oyu ‘gri’de
Spectrum House'un Kürt seçmen eğilimi raporunda, 2018’de AK Parti’ye oy veren Kürtlerin 27’lik kısmının “gri” alana kaydığı ortaya çıktı.

AMİDA HABER - Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, Kürt seçmenin, seçim eğilimlerini ölçmek için araştırma yaptı. 25 Eylül ve 10 Ekim arasında 18 yaş üstü bin 934 kişi ile yapılan yüz yüze görüşmelerin yüz de 48,3’ü kadınlardan ve yüzde 51,6’sı erkeklerle yapıldı. Araştırma, Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Kars, Iğdır, Mardin, Muş, Şırnak Urfa, Van ile Kürtlerin yaşadığı Mersin, Konya, Bursa ve İstanbul’da yapıldı.

AK Parti’nin oyları gride

Araştırmaya katılan ve 2018 seçimlerinde AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 46,3’ü bu pazar seçim olsa tekrar AK Parti’ye tercih edeceğini, yüzde 14’ü HDP, yüzde 7’si CHP’yi tercih edeceğini belirtti. Araştırmada dikkat çeken nokta, 2018 yılında AK Parti’ye oy veren Kürtlerin yüzde 15.4’lük kesiminin “kararsız” olduğu, yüzde 11.7’si ise oy kullanmayacağını beyan etmesi olarak öne çıktı. Yani, 2018 genel seçimlerinde AK PArti’ye oy veren yüzde 27’lik kesim “gri” alandı.

İlk defa oy kullanan Kürtlerde durum

Raporda, HDP’nin yüzde 95,8 oranında oylarını korumakta olduğu ve ilk defa oy kullanacak katılımcıların yüzde 78,7’sinin HDP’yi tercih etme eğiliminde oldukları ifade edildi. Raporda, “Kürt seçmenin HDP’yi tercih etme eğiliminin tarihsel sebepleri olmakla birlikte, bu eğilimin HDP’ye yönelik kapatma davası, yöneticilerinin tutuklanması, izlenen güvenlikçi politikalar, fırsat eşitsizliğinin derinleştirdiği ekonomik sorunlar ve kutuplaştırıcı politikalara karşı bir tepki olarak geliştiği de sonuçların analizinde görülmektedir” denildi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.