Barış sürecinin perde arkası: Nasıl başladı, kimler ön ayak oldu?

Barış sürecinin perde arkası: Nasıl başladı, kimler ön ayak oldu?
 Muhabir
PKK’nin kendini fes etmesiyle sonuçlanan ve önümüzdeki günlerde silahların törenle bırakılacağı aşamaya geçileceği gelişmelerin ilk adımı 2022 yılında atılmıştı. İşte detaylar…

AMİDA HABER – Türkiye’de 27 Şubat’ta Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile başlayan ve 12 Mayıs’ta PKK’nin kongre kararıyla kendini fes ettiğini duyurduğu sürecin perde arkası aralanıyor. Sürecin aslında daha önce başladığı ve girişimlerin ise sınırın ötesinden geldiği yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

1.png

Neçirvan Barzani Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin 2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu görüştüğü açıklandı. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de PKK yetkilileriyle dolaylı ve doğrudan görüşmeler yapan Neçirvan Barzani, sürecin olumlu yürümesi için diplomatik girişimlerde bulunarak uluslararası güçler ile yoğun temas sağladığı açıklandı. Rudaw Medya Ağı’ndan Bahtiyar Kadir’in sorularını yanıtlayan Kürdistan Bölgesi Başkanlık Sözcüsü Dilşap Şahap, söz konusu girişimleri doğruladı. Sürecin 2022 yılında Başkan Neçirvan Barzani’nin girişimleri ile başladığını belirten Şahap, Barzani’nin hem Türk yetkililer hem de PKK ile doğrudan temas kurarak, sürecin gelişmesi için ön ayak olduğunu söyledi.

Kürdistan Parlamentosu seçimi için tarih belirlendi - Midyat Gazete - Midyat Haberleri

İlk barış sürecinde de Barzaniler vardı

Türkiye’de 2000’li yılların ortalarında başlayan demokratik açılım süreçlerinin başlamasında da Irak Kürdistan Bölgesi eski başkanı ve KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin önemli rol aldığı ortaya çıkmıştı. Bölgenin eski başbakanı Neçirvan Barzani’nin de süreçte doğrudan rol aldığı açığa çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'yi kabul etti

Silahlar 10-12 Mayıs’ta bırakılacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başlattığı, Öcalan’ın çağrısı ile hayat bulan ve örgütün silahsızlanmasına doğru yol alan süreçte silahlar ne zaman bırakılacak? Örgüt yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada silahların Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde resmi bir törenle bırakılacağını duyurdu. Silah bırakma töreninin sembolik olacağı belirtilen açıklamada, silah bırakma tarihinin ise 10-12 Temmuz olduğu açıklandı. Resmi törende ilk etapta 20-30 kişilik bir grup silah bırakacak, daha sonra karşılıklı adımlarla grupların silah bırakmaya devam edeceği belirtiliyor. Törene bölge yetkilileri de katılacak.

21.jpg

Gazeteci ordusu gidecek

DEM Parti dün yaptığı açıklama ile töreni izlemek isteyen gazetecilere isim yazdırma çağrısında bulundu. Hem bölgeden hem de merkez medyadan çok sayıda isimin Süleymaniye’ye giderek, silah bırakma törenini takip etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.