Dr. Abdurrahman Qasimlo: 36 yıl önce bugün katledildi

Dr. Abdurrahman Qasimlo: 36 yıl önce bugün katledildi
 Muhabir
İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri ve siyasetçi Dr. Abdurrahman Qasimlo’nun Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran ajanları tarafından öldürülmesinin üzerinden 36 yıl geçti. Suikast 13 Temmuz 1989’da gerçekleşti.

AMİDA HABER - Dr. Qasimlo, o gün İran hükümeti temsilcileriyle barış müzakereleri yürütmek üzere Viyana'daydı. Ancak müzakere masasında silahlar konuştu; Qasimlo ve iki yardımcısı, İran rejiminin ajanlarınca acımasızca infaz edildi.

qasimlo.jpg

Genç yaşta siyasete atıldı

1930 yılında Urmiye kentinde dünyaya gelen Qasimlo, genç yaşta Kürt siyasal hareketine katıldı. 1945’te Kürdistan Demokrat Gençliği’ne katıldıktan sonra eğitim amacıyla önce Fransa’ya, ardından Çekoslovakya’ya (Prag) gitti. Akademik hayatında ekonomi alanında ilerleyen Qasimlo, 1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Altı dili akıcı şekilde konuşabilen Qasimlo, bilimsel yönüyle de öne çıkan bir liderdi.

Siyasetçi kişiliğinin yanı sıra entelektüel bir figür olan Qasimlo, “İran Kürdistanı(1991, Belge), Kürtler ve Kürdistan(2014, Avesta) ve Çil Sal Xebat di Riya Azadiyê de(2002, Avesta),” adlı eserleriyle tanınıyor.

qasimlo-2.jpg

Gizlice tekrardan döndü

Qasimlo, 1970’lerde Irak’ta KDP lideri Mele Mustafa Barzani ve Saddam Hüseyin arasında imzalanan özerklik anlaşmasının ardından Bağdat’ta Devlet Planlama Müdürlüğü görevini üstlendi. Ancak 1974’te Kürtlere karşı savaşın yeniden başlaması üzerine ülkeyi terk ederek Avrupa’ya döndü. 1976’da Paris’e yerleşti, burada hem akademik görevlerini sürdürdü hem de İran’daki devrime hazırlık kapsamında KDP-İ’yi yeniden örgütledi.

1979 İran Devrimi’nden sonra gizlice ülkeye dönen Qasimlo, on yıl boyunca İran Kürt hareketinin en önemli lideri olarak mücadele verdi.

qasimlo-4.jpg

Avrupa’nın göbeğinde cezası kalan suikast

Ülkedeki çalışmalarının ardından tekrardan Avrupa’ya dönen Qasimlo, Viyana'da kendisi ve iki arkadaşına gerçekleşen suikasttan sonra faillerin kimliği kısa sürede tespit edilmesine rağmen, İran ile yaşanan diplomatik kriz nedeniyle kimse yargılanmadı. Avrupa'nın göbeğinde işlenen bu cinayet, uluslararası hukuk açısından da büyük bir yara olarak kaldı. Bugüne kadar suikastın sorumluları adalet önüne çıkarılamadı.

qasimlo-5.jpg

Anısı yaşatılıyor

Qasimlo’nun naaşı, 20 Temmuz 1989’da Paris’te düzenlenen bir törenle Pere Lachaise Mezarlığı’ndaki Devrim Şehitleri bölümüne defnedildi. Aradan geçen 36 yıla rağmen, onun fikirleri ve mücadelesi Kürtlerin hafızasında ve siyasi tarihinde yaşatılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.