Eş başkanlar Diyarbakır’da buluştu: Konu tasarruf tedbirleri!
AMİDA HABER - 31 Mart seçimlerinde iş başına gelen DEM Partili belediye eş başkanları Diyarbakır’da toplandı. Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyımların belediyeleri talan ettiğini söyledi.
Sorunlara rağmen iş başına geldikleri belediyelerde çözüm üreteceklerini belirten Tiryaki, “Biliyorum, Hazine ve Maliye Bakanı, birkaç milyar dolar çekmek, kredi bulmak, sıcak para için ülke ülke dolaşıyor. Ülkeye kaynak getirmeye çalışıyor. Bu siyasi iktidar engel olmazsa metro ve raylı sistemlerden şehirlerimizin altyapısının yenilenmesine, temiz su sorunun çözülmesinden planlı kentler kurulmasına, yerinde dönüşüme kadar her ilimizin, ilçemizin, beldemizin sorunlarını çözebiliriz. Belediye eş başkanlarımız harıl harıl çalışıyor. Yurt içi-yurtdışında görüşmeler yapıyor. Uzun vadeli krediler ve hibeler bulmaya çalışıyor. Bütün arkadaşlarımızın en önemli gündemlerinden bir tanesi budur.”
‘Belediyelere iş yaptırılmayacak’
Hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirlerine değinen Tiryaki şunları söyledi: Elbette kamuda tasarrufu destekliyoruz. Sorun şu ki; tasarruf tedbirleri kararları yerel yönetimlerin mevcut durumları göz önünde bulundurulmadan hazırlanmış kararlardır. Eğer bu kararlar hayata geçirilirse -iki aylık süre içerisinde somut olarak gördük- belediyelerin hiçbirine hiçbir iş yaptırılmayacak. Kamu kurumları 3 yıl süreyle hizmet binası satın alamayacak, kiralayamayacak, hizmet binası yapamayacak, bunun için arsa bile satın alamayacak. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan açıklamalardan bir tanesi buydu. Bu karar gerekçe gösterilerek, belediyelerimizin yapmak istediği hiçbir inşaata izin verilmiyor. Projelerimizi hazırlıyoruz, bakanlığa gönderiyoruz, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek, bu hizmetleri yapması engelleniyor.
‘Belediye araç kiralamadan hizmet üretemiyor’
3 yıl süreyle her ne şekilde olursa olsun bu tasarruf tedbirleri kararı uyarınca, hiçbir araç satın alınamayacak. Bu araçlar içerisinde o kadar genel tabirler kullanılmış ki; belediyelerin acil gereksinimi olan araçlarda satın alınamayacak. Hizmet alım yoluyla alınan taşıtlar, sözleşme sonunda izin alınmadan yeniden kiralanamayacak diyor. Emin olun biz araçların kiralanmasını doğru bulmuyoruz. Belediyenin her aracının belediyeye ait olmasını istiyoruz. Belediyeler öyle hale getirildi ki herhangi bir araç kiralamadan hizmet üretemeyecek hale getirildi."
Görüşmeler yapılacak
Tiryaki, tasarruf tedbirleri adı altında belediyenin hizmet yapmasını engelleyen kararlara dair bakanlıklarla ilerleyen süreçlerde görüşmeler yapacaklarını ve sorunları çözmeye çalışacaklarını söyledi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.