Zaza Partisi eş başkan seçti: İkisi de erkek!

Zaza Partisi eş başkan seçti: İkisi de erkek!
 Muhabir
Yıllarca farklı isimlerle faaliyetlerini yürüten Demokrasi Zamanı Partisi (DEZA-PAR), kongreye gitti, iki erkek eş başkan seçti.

AMİDA HABER - 2017 yılında Zaza Halk Partisi olarak yola çıkan ve Evrensel Yol Partisi olarak yoluna devam eden Demokrasi Zamanı Partisi (DEZA-PAR) Olağanüstü Kongreye gitti. Parti Eş Başkanlık sistemini benimsedi, ancak iki eş başkan da erkek oldu.

Zazaca eğitim

zaza.jpeg

Demokrasi Zamanı Partisi (DEZA-PAR) dün Ankara'da olağanüstü seçimli tüzük kongresine gitti. Hüseyin Özdağ ve Ali Demirel DEZA-PAR'ın yeni eş genel başkanları seçildi. DEZA-PAR TRT'nin Kürtçenin Zazaca lehçesinde bir kanal açmasını ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatında Zazacaya daha da çok yer verilmesini talep ediyor.

'Anadolu'nun en büyük üçüncü topluluk halindeyiz'

Merkez bir parti olduklarını söyleyen DEZA-PAR Eş Başkan Hüseyin Özdağ, “İdeolojik olarak Her görüşten insan partimizde var. Buradaki temel prensip yok olmaya yüz tutmuş dilleri ve kültürleri Anadolu coğrafyasında tekrar yaşatmak. Odağımız ve önceliğimiz Zaza halkının dil, kültür, inanç, gelenek ve göreneklerinin yaşatılması olacak. Bu anlamda UNESCO kaç yıl önce bir bayrak kaldırdı, Anadolu’daki en büyük üçüncü topluluk halindeyiz. Ancak dilimiz birkaç nesil sonra eğer bizler dikkat etmezsek dilimizi kaybediyor olacağız” dedi.

'Her siyasi partiyle mücadele yürütmeye hazırız'

Zaza diline nefes aldırmak için parti kurduklarını belirten Özdağ, “Maalesef ülkemizde demokrasiyi içselleştiremedik. Herkes kendinden zayıf ve güçsüz olarak gördükleri toplulukları, kendi potası içerisinde eritmeye çalışıyorlar. Ülkede baktığımızda özgürlükçü, İnsan haklarından yana olan siyasi partilerin belirli bir ideolojinin üzerine kurulu olduğunu görüyoruz. Biz Zaza halkının kültürü ve dillerine saygı ile yaklaşan her siyasi partiyle bu mücadeleyi yürütmeye hazırız” diye konuştu.

Zaza toplumunun büyük bir kısmının Türkleştiğini söyleyen Özdağ, Türkiye’de 4-5 milyon Zaza nüfusunun olduğunu söyledi.

'5 milyon Zaza var'

Özdağ şunları söyledi: Zazalar Türk milliyetçiliğine hizmet ediyor. Kendi özünü ve kültürünü unutmuş durumda. Bir kısım Zaza’da Kürt siyasi hareketi içinde eritilmiş ve kendini Kürt hissediyor. Biz üçüncü bir yol olarak diyoruz ki, Zazalar kadim bir topluluk. Eski bir dilimiz var. Medeniyeti, kültürü güçlü olan bir halkın bu kadar sahipsiz kalması sonucu bu yolda, bağımsız zazalar olarak kendi dilimiz ve kültürümüzden utanmamalıyız ve bunu yaşamalıyız. Herhangi bir ulusun altında erimemeliyiz. Annemizin karnında bu dille doğduk. “

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum