"Çocuk yaş grubuna göre sağlıklı uyku düzeyleri değişebilir"
"Çocuk yaş grubuna göre sağlıklı uyku düzeyleri değişebilir"
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet Zekeriya Sarı, çocuk yaş grubuna göre sağlıklı uyku düzeyleri hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.
Sarı, yeni doğan çocukların günde 16-20 saate yakın uyumasının normal olduğunu belirterek çocukta başka hastalık problemlerinin uykusuzluğa sebep olabileceğine de dikkat çekti.
Çocuklarda özellikle viral enfeksiyona bağlı solunum sıkıntılarının çok yaşandığını vurgulayan Sarı, çocukta gece inlemeleri, hırıltılı solunum ve nefes alıp vermekte zorlanma varsa çocuk uzmanınaa danışılması gerektiğini dile getirdi.
"YENİ DOĞAN ÇOCUKLAR GÜNDE 16-20 SAATE YAKIN UYUYABİLİR"
Çocuk yaş grubuna göre sağlıklı uyku ile ilgili konuşan Sarı, "Çocuk yaş grubuna göre sağlıklı uyku düzeyleri değişebilir. Özellikle yeni doğan döneminde çocuklarda sürekli bir uyku meyili olur. Yaş büyüdükçe bu uyku zamanı giderek kısalır. Yeni doğan çocuklar günde 16-20 saate yakın uyuyabilirler, bu normaldir. Ama bunda gaz problemi, başka herhangi bir hastalık problemi varsa uykusuzluğa sebep olabilir, aileyi endişelendirebilir. Yaş ilerledikçe, çocuk büyüdükçe uyku zamanı biraz daha azalır. Özellikle 'süt çocuğu' dediğimiz dönemde iki yaşına kadar olan dönemlerde çocuklarda gece 2-3 defa uyanma normal olabilir. Daha büyük çocuklarda da tabi sağlıklı uyku için beslenmelerine dikkat edilmeli, ekranlardan uzak tutmalıyız. Özellikle bir uyku saati belirlememiz gerekiyor. Gece uyku saatlerinde uyumalılar. Ona göre de gündüz kalkış saatlerini belirlersek çocuklarda daha güzel bir uyku elde etmiş oluruz." dedi.
"BESLENME YETERSİZLİĞİ VARSA TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VERİLEBİLİR"
Yeni doğan bebeklerin gece aniden kalkıp ağlama durumundan bahseden Sarı, "Aileler bu konuda bazen endişeli oluyor. Genelde bebeklerde gaz problemleri oluyor ya da beslenme yetersizliği olabiliyor. Beslenme yetersizliği varsa bunlara bazen takviye edici gıdalar verilebilir. Gaz için bazı gaz damlaları falan kullanılabilir ama çok fazla oluyorsa, çok fazla huzursuzluk yapıyorsa bir uzman doktora göstermelerinde fayda var." diye konuştu.
"ÇOCUKLARDA ÖZELLİKLE VİRAL ENFEKSİYONA BAĞLI SOLUNUM SIKINTILARI ÇOK FAZLA OLUYOR"
Çocuklarda inleme ve nefes darlığı ile ilgili bilgiler veren Sarı, "Nefes darlığı özellikle bu aralar çok sık gördüğümüz durumlardır. Çocuklarda özellikle bu aralar viral enfeksiyona bağlı solunum sıkıntıları çok fazla oluyor. Eğer çocukta gece inlemeleri varsa, hırıltılı solunum varsa, nefes alıp vermekte zorlanıyorsa o zaman hemen bir çocuk uzmanına göstermekte fayda var. Bu aralar İnfluenza, RSV salgını çok fazladır. Salgın ortamda kişiden kişiye bulaşıyor. Damlacık ve solunum yoluyla bulaşıyor. Evleri sık sık havalandırmak gerekiyor. Kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekiyor. Özellikle okula giden, kreşe giden çocuklarda biraz dikkat etmek zor ama hijyene de el temizliğine de önem verirsek biraz daha kendimizi sakındırmış oluruz. İyi bir temizlik olması lazım; bir de maske takabiliyorsak, küçüklerde zor olur da büyük çocuklarda maske taksak özellikle okula giden çocuklarda daha faydalı olur." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.