Diyarbakır'da ameliyatsız tedavi dönemi
Kaynak:Anadolu Ajansı
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan girişimsel radyoloji yöntemleri sayesinde birçok hastalık ameliyatsız şekilde tedavi ediliyor. Hastaların çoğu aynı gün taburcu olabiliyor.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, hastanede görev yapan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Ayhan Şenol, ileri görüntüleme yöntemleri eşliğinde, cerrahi kesi olmadan hastaların tedavi edildiğini belirtti.
İğne deliği kadar küçük bir girişimle çözüm
Dr. Şenol, girişimsel radyolojinin anjiyografi, ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme teknikleriyle yapıldığını vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Bu yöntemler klasik cerrahiden farklı olarak, çoğunlukla küçük bir iğne deliğinden gerçekleştiriliyor. Girişimsel radyoloji bu nedenle ‘mini cerrahi’ olarak adlandırılıyor. Büyük kesilere gerek duyulmuyor, anestezi çoğunlukla gerekmiyor.”
Biyopsiler daha güvenli, genetik analizlere de katkı sağlıyor
Özellikle kanser tanılarında kullanılan iğne biyopsilerinin, hasta konforunu gözeterek lokal anestezi ile gerçekleştirildiğini aktaran Dr. Şenol, “Bu biyopsiler sadece tanı koymakla kalmıyor, aynı zamanda genetik analizler için de örnek sağlayarak tedavi planlamasına büyük katkı sunuyor” dedi.
Tedaviler aynı gün tamamlanabiliyor
Uygulanan işlemlerin ardından hastaların çoğunun aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilebildiği belirtildi. Hastalar daha az ağrı, kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme gibi avantajlardan faydalanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.