Diyarbakır’da ameliyatsız tedavide yeni dönem: ‘Mini Cerrahi’
Kaynak:Haber Merkezi
AMİDA HABER - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Servisi’nde görev yapan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Ayhan Şenol, çağdaş tıbbın önemli alanlarından biri haline gelen girişimsel radyolojinin sunduğu tedavi olanaklarını anlattı.
Diyarbakır’daki çiftçilere müjde! Ödemeler bugün başlıyor
Gelişmiş görüntüleme teknolojilerinin yardımıyla yapılan işlemlerin klasik cerrahiye alternatif sunduğunu belirten Dr. Şenol, “Bu branş, anjiyografi, ultrason, BT ve MR gibi yöntemlerle görüntüleme sağlar. Tedavi ise genellikle ciltte küçük bir delikten yapılır ve vücutta iz kalmaz. Bu nedenle ‘mini cerrahi’ olarak da bilinir,” dedi.
Aynı gün taburcu almak mümkün
Girişimsel radyoloji işlemlerinin büyük bir kısmında genel anestezi ya da büyük cerrahi kesilere gerek duyulmadığını vurgulayan Dr. Şenol, “Yüksek teknolojili cihazlar sayesinde hastalar, işlem sonrası çoğu zaman aynı gün evlerine dönebiliyor. Bu da hem konfor hem de sağlık sistemi için büyük avantaj” diye konuştu.
Biyopsi artık korkutmuyor
Özellikle kanser tanısında kullanılan iğne biyopsilerinin, geçmişe kıyasla çok daha güvenli ve konforlu hale geldiğine dikkat çeken Dr. Şenol, “Lokal anestezi altında gerçekleştirilen biyopsi işlemleri kısa sürer ve hastaya büyük bir rahatsızlık vermez. İşlem sonrası sadece pansumanla bölge korunur,” dedi.
Toplumda farkındalık artmalı
Biyopsi işlemlerine dair toplumda hâlâ soru işaretleri olduğunu belirten Dr. Şenol, “Biyopsi yalnızca tanı koymakla kalmaz, aynı zamanda genetik analizlerle kişiye özel tedavi planlaması yapılmasına olanak tanır. Bu yüzden halkın bu konuda bilinçlenmesi önemli” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.