Diyarbakır’da ‘bıçak parası’ hortladı

Diyarbakır’da ‘bıçak parası’ hortladı
Diyarbakır’daki kamu hastanelerinde bazı cerrahların ameliyat için, hasta yakınlarından 100 bin liraya kadar “bıçak parası” adı altında para aldığı öğrenildi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’daki üniversite hastanesi ile Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölgenin sağlık üssü. İki hastanede günde yaklaşık 20 bin hastanın muayenesi yapılıyor. Diyarbakır’daki hastanelere, Şırnak, Batman, Bingöl, Mardin gibi illerden hastalar geliyor.

‘Şikayet dilekçesi yazmıyorlar’

Bölgenin “sağlık üssü” olma yolunda ilerleyen Diyarbakır’daki hastanelerde, bazı cerrahların yasal olmayan yollardan hasta yakınlarından “bıçak parası” adı altında yüksek meblağlarda para aldığı öğrenildi. Özellikle Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde beyin cerrahide bazı hocaların bir ameliyat için 100 bin liraya kadar para istediği iddia edildi. Hasta yakınlarının idareye başvurduğu ancak, “hekim hastam ile ilgilenmez” korkusu nedeniyle, şikayet dilekçesi yazmadığı öğrenildi. İsmini vermek istemeyen bazı hasta yakınları beyin ameliyatı için hayvanlarını ve arazilerini satarak, “bıçak parası” çıkardıklarını söyledi.

Estetik ameliyatlarda

KBB ve Plastik Cerrahi’de ise bazı doktorların estetik operasyonları “sağlık problemi” gibi gösterip hasta yakınlarından elden para aldığı belirtildi. Meme küçültme ameliyatlarının “memede kitle var”, rinoplasti ameliyatlarının “burunda kemik eğriliği var” şeklinde kayıtlara geçirilerek, hastadan estetik operasyon parasının elden alındığı iddia edildi.

Bıçak parası: Bakanlık bu uygulamayı çıkardı

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Akengin, “Özellikle Dicle Üniversitesi ile Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bu durum var. Aslında yasal boyutu mesai dışı ödemedir. Üniversitelerdeki mesai dışında da ameliyat yapmasını sağlayan bir uygulamadır. Bakanlık bu uygulamayı çıkardı. Hocayı tutabilmek için mesai dışında da hastadan para al ve burada kal. Mesai dışında yapan kalmadı. Mesai içinde de yapılıyor. Bazı hocalar yoğunluktan sizi muayene etmiyor, asistanları muayene yapıyor. Hoca odasında oturuyor. Hasta almıyor. Sağlığa ulaşımda sıkıntı var. Mesai dışı olması gerekirken, mesai içinde yapılıyor. Bize yansıyan bir şikayet yok. Sadece suçlu hekim değil. Bir sistem sorunu var. Hoca bilimle uğraşarak, mutlu olamıyor. Dahiliye uzmanı, bir doçentten fazla ücret alıyor. Ameliyat sırası çok bekleniyor. Paran varsa, tüm kapılar sana açılıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.