Diyarbakır’da kalp gribine dikkat: Gençler risk altında

Diyarbakır’da kalp gribine dikkat: Gençler risk altında
 Muhabir
Mevsim geçişlerinde kalp gribi vakalarında artış yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, özellikle gençlerin bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtti ve grip olan kişilerin maske takmasının önemini vurguladı.

AMİDA HABER - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında 525 bin 814 kişi hayatını kaybetti. Ölüm nedenlerinin başında dolaşım sistemi hastalıkları gelirken, bu ölümlerin yüzde 42,4’ü iskemik kalp hastalığı kaynaklı oldu. 2019’da tüm dünyayı etkisi altına alan ve yüz binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Covid-19 pandemisinin ardından, birçok hastalık daha fazla gündeme gelmeye başladı. Bunlardan biri de halk arasında ‘kalp gribi’ olarak bilinen miyokardit yani kalp kası iltihabı.

kalp-gribi-3.jpg

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, Amida Haber’e yaptığı açıklamada, kalp gribi hakkında merak edilenleri yanıtladı.

kalp-gribi-6.jpg

Kalp gribi nedir?

Akıl, “Kalp gribi” ifadesinin halk arasında yeni bir tanım olduğunu ancak miyokardit hastalığının tıp dünyasında uzun zamandır bilindiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Gribal enfeksiyonlar ya da viral enfeksiyonlar nasıl zatürre ya da akciğer yetmezliğine yol açabiliyorsa, aynı şekilde kalp kasını da etkileyebilir. Buna miyokardit, yani kalp kası iltihabı diyoruz.”

kalp-gribi-5.jpg

Belirtileri neler?

Kalp gribinin bazı belirtileri, klasik gribal enfeksiyon semptomları aynı olduğunu söyleyen Akıl, dikkat edilmesi gereken bazı işaretleri şöyle sıraladı: “Gribal enfeksiyon geçmesine rağmen süren nefes darlığı, özellikle uzanırken artan, oturunca azalan nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, göğüs ağrısı (kalp krizindekinden farklı olarak daha batıcı, uzanırken artan bir ağrı), burun akıntısı gibi üst solunum yolu belirtileri önemlidir.” Akıl, bu şikayetlerin devam etmesi durumunda mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.

kalp-gribi-7.jpg

Kimler risk altında?

Kalp gribine gençlerin yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ifade eden Akıl, “20-50 yaş arası bireylerde daha sık görülse de bu, her yaşta görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Gençlerde daha sık görülmesinin temel bir sebebi yok. Kalbin etkilenme düzeyi çok önemli. Hafif etkilenmelerde risk düşükken, ciddi kalp zayıflığında hayati risk taşıyabilir” dedi. Ayrıca miyokardit geçiren bireylerde tekrar enfeksiyon riski yaşamanın daha yüksek olduğunu belirten Akıl, bu kişilerin, yeniden viral enfeksiyon geçirmemeye özen göstermeleri gerektiğine dikkat çekti.

kalp-gribi-2.jpg

Diyarbakır’da durum ne?

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde şu an için kalp kası iltihabı nedeniyle yatan hasta olmadığını söyleyen Akıl, mevsim geçişlerinde vaka sayılarının artabileceğini ancak şu an istatistiksel olarak ciddi bir artış gözlenmediğini ifade etti.

kalp-gribi-4.jpg

Nelere dikkat edilmeli?

Akıl, Covid-19 pandemisinin toplumda bilinç düzeyini artırdığını vurgulayarak, korunma yollarına şöyle dikkat çekti: “Gribal enfeksiyon geçiren kişilerin, başkalarına bulaştırmamak adına maske takmaları gerekiyor. Bu konuda toplumun bilinçlenmesi önemli. En etkili koruma, hastaların çevresine karşı sorumluluk göstermesidir. Mevsim geçişlerinde ve gribal enfeksiyonların arttığı dönemlerde özellikle alerjik yapıya sahip, bağışıklığı zayıf bireylerin daha dikkatli olması gerekiyor.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.