Diyarbakır’daki platin skandalı Meclis gündeminde

Diyarbakır’daki platin skandalı Meclis gündeminde
 Muhabir
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi'nde bazı doktorların en az 75 hastaya tıbbi gereklilik olmaksızın platin takıldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

AMİDA HABER- Eren, önergesinde, “Türkiye’de sağlık alanındaki yolsuzluklar, ticarileşme ve çeteleşme iddiaları her geçen gün daha vahim boyutlara ulaşmaktadır. Daha önce İstanbul'da ortaya çıkan 'Yenidoğan çetesi' skandalı, sağlık sektöründeki derinleşen çürümeyi gözler önüne sermişti. Benzer bir skandal bu kez Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde yaşanmıştır.

2024/05/14/serhat-eren.webp

Söz konusu hastanenin Ortopedi Servisi'nde, bazı doktorların en az 75 hastaya gerek olmadığı halde platin takıldığı iddia edilmektedir. 2 ila 40 yaş aralığında değişen hastaların kırık olmayan kemiklerine platin yerleştirildiği ve bu durumun tamamen maddi kazanç sağlamak amacıyla yapıldığı iddia edilmektedir. Olayı ortaya çıkaran bir doktorun ise medikal şirketlerle iş birliği yapan kişiler tarafından mobbinge uğradığı, malzeme temininin engellendiği ve baskıya maruz bırakıldığı belirtilmiştir.

111.jpg

Bu tür vakalar, sağlık alanında yalnızca bireysel yolsuzluklar olmadığını, sistematik bir çeteleşmenin yaygınlaştığını ve hastaların sağlığının açıkça tehdit altında olduğunu göstermektedir. Sağlık sektöründe kar odaklı bu yozlaşmanın kontrol edilmemesi, kamu sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Sağlık hakkının temel bir insan hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde ortaya çıkan bu skandalın üzerinin örtülmemesi ve sorumluların hesap vermesi gerekmektedir. Bu konuda kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapılması ve benzer olayların yaşanmaması için acil adımlar atılması elzemdir” dedi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması için TBMM’ye sunduğu sorular:

  1. Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi'nde yaşanan skandalla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmış olan soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir? Soruşturma ne zaman tamamlanacak ve sonuçları kamuoyuna açıklanacak mı?
  2. Söz konusu iddialar doğrultusunda, sağlam kemiklere platin takan hekimler ve bu duruma göz yuman hastane yöneticileri hakkında herhangi bir idari ya da hukuki işlem başlatılmış mıdır?
  3. İlgili doktorun 'medikal şirketlerle iş birliği' iddiaları üzerine Bakanlık nezdinde herhangi bir inceleme yürütülmekte midir? Devlet hastanelerinde medikal firmalar ile iş birliği içinde hareket eden kişi veya gruplara karşı alınan tedbirler nelerdir?
  4. Ortopedi servisinde gereksiz ameliyatlarla hasta sağlığını hiçe sayan bu tür olayların önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önleyici tedbirler var mıdır? Kamu hastanelerinde denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır?
  5. Sağlık alanındaki bu tür çeteleşmelere karşı etkili bir mücadele yürütülebilmesi için Bakanlık tarafından yeni bir eylem planı hazırlanmakta mıdır?
  6. İstanbul’daki Yenidoğan çetesi skandalının ardından sağlık alanındaki çeteleşmeye karşı ne gibi önlemler alınmıştır? Ancak buna rağmen, bu tür vakaların ülkenin farklı kentlerinde ortaya çıkması Bakanlığın denetim mekanizmalarının yetersiz olduğunu göstermiyor mu?
  7. Hastalara gereksiz platin takılması sonucu oluşabilecek fiziksel, psikolojik ve ekonomik zararların tespiti için bir sağlık taraması yapılacak mıdır? Mağduriyetlerin giderilmesi adına hastalara ve ailelerine herhangi bir tazminat ödenmesi planlanmakta mıdır?
  8. Türkiye genelinde benzer vakaların yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için Sağlık Bakanlığı tarafından geniş çaplı bir denetim başlatılacak mıdır?
  9. Devlet hastanelerinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının medikal firmalar ile olan bağlantılarının düzenli olarak denetlenmesi adına herhangi bir mekanizma var mıdır? Varsa, bu mekanizmalar ne kadar etkin işlemektedir?
  10. Hastanelerdeki tıbbi malzeme kullanımına dair bağımsız denetimler yapılıyor mu? Yapılıyorsa, bu denetimlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşılmakta mıdır?
  11. Ortopedi servisinde yaşanan bu olayın ardından, benzer uygulamaların diğer branşlarda da gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek amacıyla bir araştırma yapılması düşünülmekte midir?
  12. Olayı ortaya çıkaran doktorun maruz kaldığı mobbing ve baskılarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı herhangi bir koruma mekanizması oluşturacak mıdır? Kamu hastanelerinde yolsuzlukları ifşa eden sağlık çalışanlarının korunması için herhangi bir güvence sağlanacak mıdır?
  13. Sağlık sisteminde ticarileşmenin artması ile birlikte, hekimlerin gereksiz tıbbi müdahalelere zorlandığı yönünde Bakanlığınıza ulaşan şikâyet sayısı kaçtır? Son 5 yılda bu tür şikayetler üzerine ne gibi işlemler yapılmıştır?

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.