Hava kirliliği dünya çapında 1,6 milyardan fazla işçinin sağlığını riske atıyor

Hava kirliliği dünya çapında 1,6 milyardan fazla işçinin sağlığını riske atıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre dünyada 1,6 milyardan fazla işçinin sağlığı hava kirliliği nedeniyle risk altında ve aynı sayıda insan da işyerinde ultraviyole radyasyonun olumsuz etkileriyle karşı karşıya kalıyor.

Hava kirliliği dünya çapında 1,6 milyardan fazla işçinin sağlığını riske atıyor

BM'nin uzman kuruluşu olan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) raporuna göre dünyadaki çalışan insanların yüzde 70'inden fazlası için iklim değişikliği, ciddi sağlık risklerinden oluşan bir çok hastalığa neden oluyor.

Bu hastalıkların kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ruhsal bozukluklar olduğu belirtiliyor.

Özellikle, 1,6 milyar insan ultraviyole radyasyona maruz kalıyor ve her yıl melanom dışı cilt kanseri nedeniyle 18 bin 960'tan fazla işle ilgili ölüm meydana geliyor.

Tahminen 1,6 milyar insan da hava kirliliği nedeniyle risk altında ve bu da 860 bin kişinin ölümüyle sonuçlanıyor.

870 milyondan fazla tarım işçisi de pestisitlerin sağlık etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Dünyada her yıl 300 bin kişi pestisit zehirlenmesinden ölüyor. İşyerinde parazit ve vektör kaynaklı hastalıklarla enfeksiyon her yıl 15 bin kişinin ölümüne neden oluyor.

Raporda, "mevcut en güncel verilere (2020)" göre, dünyadaki 3,4 milyar işçinin 2,4 milyarından fazlasının "çalışmalarının bir noktasında" aşırı yüksek sıcaklıklardan muzdarip olduğu belirtiliyor.

Ayrıca dünya çapında her yıl 22,87 milyon “aşırı sıcaktan kaynaklanan mesleki yaralanma” meydana geliyor ve bunun sonucunda 19 bine yakın insan hayatını kaybediyor ve toplamda 2 milyon yıldan fazla sakatlık nedeniyle hayat kaybı yaşanıyor.

ILO'nun iş sağlığı ve güvenliği birimi başkanı Manal Azzi, "İklim değişikliğinin şimdiden işçilerin sağlığına önemli ek tehditler oluşturduğu açık" diyerek "Bu uyarılara kulak vermemiz önemli. İş sağlığı ve güvenliği, iklim değişikliğine verdiğimiz tepkinin bir parçası olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.