İlaç sıkıntısı çeken eczacılar yetkililere seslendi; Önümüz kış önlem alın!

İlaç sıkıntısı çeken eczacılar yetkililere seslendi;  Önümüz kış önlem alın!
Türkiye’de kur son bir yılda yükselişte. Kurun durmadan yükselmesinden dolayı ülkemizde gıdadan ulaşıma yakıttan giyime hemen hemen her sektörü olumsuz anlamda etkiledi. En çok etkilenen sektörlerden biri de ilaç sektörü. Özellikle son gelen zamlardan sonra ilaç tedarikinde büyük bir sıkıntı yaşanırken olan ilaçlarında fiyatları el yakıyor. Çoğu hastalarını ilaçsız göndermek zorunda kaldıklarının altını çizen Süleyman Irmak, “Basta tansiyon, şeker ve çocuk şurupları olmak üzere bulamadığımız çok ilaç var. B

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Son olarak Resmi Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk lirası cinsinden 1 Euro değeri temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılmıştı. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk lirası cinsinden 1 Euro değeri temmuz ayında yüzde 30,5 oranında arttırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, 24 Temmuz'da yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48,41 TL oldu. Diğer ürünlerde ise barem değeri 25,30 TL oldu.

100'den fazla ilaçta ödenen fiyat farkı katlanarak arttı.

Gelen bu artışlardan sonra bazı ilaç firmaları mevzuatta yer alan kamu kurum ıskontosu uygulamasını bıraktı. Bu nedenle 100'den fazla ilaçta ödenen fiyat farkı katlanarak arttı. Ortaya çıkan tablo hem vatandaşları hem de eczacıları zor durumda bıraktı. Halkın ve eczacıların tepki gösterdiği bir başka konu ise İlaçta Euro kuruna 24 Temmuz’da 30,5 zam yapıldı. Fakat TUİK’e göre ise ilaç fiyatları Temmuz’da %15,93 arttı. TUİK’İN bu açıklaması büyük tepkilere neden oldu.

‘Son bir haftada 65 vatandaşa ilacınız yok dedik’

Türk lirası cinsinden 1 Euronun yüzde 30,5 çıkarılması ve ilaç firmalarının ıskontoyu bırakmasından sonra Türkiye’de ilaç sıkıntısının yaşanmasına yol açtı. Depolarda birçok ilaç bulunmazken, olan ilaçların ise fiyatları vatandaşı zorluyor. Diyarbakır’da zor durumda olan eczane esnaflarından biri olan Süleyman Irmak, son bir haftada gelen 65 vatandaşı ilaçları olmadığı için geri gönderdiklerini söyledi.

‘İlaç fiyatlar çok yüksek’

Zamlara değinen Irmak: “Yükselen kurun ilaçlara olumsuz anlamda baya bir etkisi oldu. Yüzde 30 zam aldıktan sonra ilaçlarda baya bir yükseliş meydana geldi. Fiyatlar yükseldikten sonra maalesef hastalarla baya sıkıntılar yaşıyoruz. Eczaneye gelen vatandaşlarımız 100 TL’den aşağı gitmiyorlar çünkü fiyatlar çok yüksek ve buda bizi üzüyor” dedi.

‘Önümüz kış önlem alınması gerekiyor’

Şuanda piyasada ciddi bir ilaç sıkıntısı olduğunu vurgulayan Eczacı Irmak,  “Basta tansiyon, şeker ve çocuk şurupları olmak üzere bulamadığımız çok ilaç var. Eskiden tansiyon ilaçları bulunuyordu ama şuanda onları bulmakta zor. Kanser ilaçları eskiden de bulmak zordu, bu artışlardan sonra depolarda bulmak neredeyse imkânsız. Hem çocuk antibiyotik hem de yetişkin antibiyotik ilaçlarını bulamıyoruz. B reçetesi dediğimiz, aile hekimlerinin yazdığı ağrı kesiciler ve antibiyotikler bulunamıyor. Önümüz kış önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

“Çok büyük bir ilaç sıkıntısı çekiyoruz “

Çoğu hastalarını ilaçsız göndermek zorunda kaldıklarının altını çizen Süleyman Irmak,  “Son bir haftada yaklaşık 65 hastayı ilaçsız göndermek zorunda kaldık. Iskonto kaldırıldıktan sonra ilaç bulmak daha da zorlaştı. Çok büyük bir ilaç sıkıntısı çekiyoruz, depolarda hiçbir şekilde ilaç bulamıyoruz, hastalarımızı geri çevirmek zorunda kalıyoruz, bundan dolayı hastalarla tartışmalar yaşıyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen ilaçlara daha çok önem verilsin, depolar da ilaç yok ilaçların depolara verilmesini rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.