Sigara ağız kanserlerine de neden oluyor!

Sigara ağız kanserlerine de neden oluyor!
Diş eti hastalığının şiddetini belirleyen iki ana riskin diyabet ve sigara olduğunu kaydeden uzmanlar, sigara kullananlarda dişler sallanana kadar problemin fark edilmediğini ve genç yaşlarda bile tüm dişlerin kaybedilebildiğini söylüyor.

Sigara ağız kanserlerine de neden oluyor!

Ağız kanserlerinin başlıca nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu dile getiren Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Sigara içmek, ağız ve boğazdaki hücrelerin zarar görmesine ve kanser gelişimine yol açabiliyor. Sigara kullanımının bırakılması veya azaltılması, ağız kanseri riskinin azaltılması için önemlidir." dedi.

Güler, tütün kullanımının ağız ve diş sağlığına etkilerini değerlendirdi.

"SİGARA KULLANIMI DİŞ ETİ HASTALIKLARININ GELİŞMESİNE NEDEN OLUYOR"

Sağlıklı diş etlerinin genellikle pembe renkte ve dişlere sıkıca yapışık olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Ayrıca, sağlıklı diş etleri herhangi bir şekilde kanamazlar. Bu özellikler, sağlıklı diş etlerini tanımlamanın belirgin işaretleridir. Diş eti hastalıkları genellikle mikroorganizmalarla ilişkilidir. Ağızdaki mikroorganizma dengesinin bozulması, diş eti hastalıklarının gelişmesine neden olabiliyor. Bu denge, her bireyde farklılık gösterebilir ve optimal sağlık koşullarının sağlanamaması durumunda bozulabilir. Diş eti hastalıklarının gelişiminde etkili olan temel faktörler arasında kötü ağız hijyeni, diş etlerine yeterince bakım yapmama ve sigara kullanımı gibi durumlar bulunur. Bu nedenle, her bireyin kendi ağız hijyen alışkanlıklarını belirlemesi ve düzenli bakım yapması önemlidir." dedi.

AĞIZDAKİ ENFEKSİYONLAR KALP HASTALIĞIYLA İLİŞKİLİ…

Son yıllarda yapılan araştırmaların, ağız sağlığının genel sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden Güler, "Ağızda meydana gelen enfeksiyonlar, vücudun diğer bölgelerine yayılarak genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Örneğin, diş eti hastalıkları vücuttaki iltihabi yanıtı artırabilir ve kalp hastalığı gibi diğer sistemik sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir." diye bilgi verdi.

 SİGARA VE DİĞER TÜTÜNLERİN KULLANIMI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

"Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı, ağız ve diş sağlığı üzerinde ciddi zararlı etkilere sahiptir." diyen Güler, "Sigara içmek, diş eti hastalıklarının şiddetini artırabilir ve tedavi süreçlerini zorlaştırabilir. Sigara içenlerde diş eti iltihabı ve diğer oral sağlık sorunları daha yaygın görülüyor. Ayrıca, sigara kullanımı diş etlerinin kanlanmasını azaltabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Sigara kullanımı ayrıca kemik kayıplarına ve periodontitis gibi ciddi diş eti hastalıklarının gelişimine de yol açabilir." dedi.

SİGARA KULLANIM SÜRESİ VE GÜNLÜK TÜKETİLEN MİKTAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

Periondontoloji uzmanlarının 2017 yılında alınan bir kararla, diş eti hastalığının şiddetini belirleyen iki ana risk faktörünü vurguladığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Bu faktörlerden ilki diyabet, diğeri ise sigaradır. Sigara kullanımıyla ilgili yapılan çalışmalar, günde 10 adetten az sigara içen kişilerde diş eti hastalığının daha az şiddetli seyrettiğini göstermektedir. Ancak, günde 10 adetten fazla sigara içenlerde hastalığın hızla ilerleyip daha ciddi sonuçlara yol açabileceği belirlenmiştir. Bu sebeple, sigara kullanan hastaların sigarayı bırakmaları yönünde teşvik edilmesi önemlidir. Sigarayı tamamen bırakmak mümkün olmayabilir. Bu durumda, en azından günlük sigara tüketimini 10 adetin altına indirmek, diş eti hastalığının etkilerini azaltmada önemli bir adım olabilir." diye öneride bulundu.

Sigara kullanımının azaltılması veya bırakılmasının, diş eti hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini ve daha etkili tedavi sonuçları elde edilmesine yardımcı olabileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Bu nedenle, sigara içen bireylerin diş eti sağlığına dikkat etmeleri ve sigara kullanımını mümkün olduğunca azaltmaları önemlidir." dedi.

"SİGARA KULLANIMI DİŞ ETİ HASTALIĞINI GİZLEYEREK CİDDİ BİR SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURABİLİR"

Sigaranın ağız sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahip olduğunu dile getiren Güler, "Sigaranın ağızda doğrudan yara oluşturduğunu söyleyemeyiz, ancak nadir görülen bir durum olan nekrotizan sialometaplazi gibi hastalıklara yol açabilir. Bu hastalık, tükürük bezinin çıktığı bölgede yara oluşmasına neden olur. Ancak, sigara daha çok diş eti hastalıklarını gizleyebilir çünkü kanama olmaz. Normalde, diş eti hastalıklarının belirtilerinden biri kanamadır. Ancak sigara kullananlarda, kanama olmaz ve hastalık sessizce ilerler. Bu durumda, hasta genellikle dişlerinin sallandığını fark edene kadar problemi fark etmez. Bu durum, 30-35 yaşlarındaki kişilerde tüm dişlerin kaybedilmesine kadar gidebilir. Bu nedenle, sigara kullanımı diş eti hastalığını gizleyerek ve ilerlemesine neden olarak ciddi bir sağlık riski oluşturabilir." şeklinde konuştu.

DİŞ ETİ HASTALIKLARINDA NASIL BİR TEDAVİ UYGULANIYOR?

Diş eti hastalıklarının tedavisi genellikle diş eti temizliği ve kök yüzeyi temizliği gibi prosedürleri içerdiğini de anlatan Güler, "Ancak, sigara kullanımı tedavi sürecini etkileyebilir. Sigara içenlerde, iyileşme süreci daha uzun olabilir ve tedavinin etkinliği azalabilir. Bu nedenle, diş eti hastalıklarının tedavisi sırasında sigara kullanımından kaçınılması veya sigarayı bırakma sürecine girilmesi önemlidir." dedi.

AĞIZ KANSERLERİNİN SEBEPLERİNİN BAŞINDA SİGARA KULLANIMIMI GELİYOR?

Güler, ağız kanserleri hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Ağız kanserlerinin başlıca nedenlerinden biri sigara kullanımıdır. Sigara içmek, ağız ve boğazdaki hücrelerin zarar görmesine ve kanser gelişimine yol açabilir. Sigara içenlerde ağız kanseri riski önemli ölçüde artar ve diğer risk faktörleriyle birleştiğinde bu risk daha da yükselebilir. Bu nedenle, sigara kullanımının bırakılması veya azaltılması, ağız kanseri riskinin azaltılması için önemlidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.