Uzmanlar uyarmıştı: Diyarbakır’da ölen 2 bebeğin boğmaca testi ‘pozitif’!

Uzmanlar uyarmıştı: Diyarbakır’da ölen 2 bebeğin boğmaca testi ‘pozitif’!
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren 3 bebekten ikisinin “boğmaca” testi pozitif çıktı. Kentteki sağlık otoriteleri alarm durumuna geçilmesini istedi.

AMİDA HABER - Diyarbakır’daki boğmaca vakaları alarm vermeye devam ediyor. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta boğmaca şüphesi ile yoğun bakıma yatırılan 3 bebek yaşamını yitirdi. Bir yaş altındaki 3 çocuktan M.Ç ile A.D.G’nin yapılan boğmaca testleri pozitif çıktı.

52 günlük bebekte negatif çıktı

bogmaca-diyarbakir.jpg

Yaşamını yitiren 52 günlük L.Ç’ye de boğmaca testi yapıldı, ancak test negatif çıktı. L.Ç’nin de boğmaca şüphesi ile yatırıldığı ve hastalıktan öldüğü tahmin ediliyor. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne her gün ortalama 2 bebeğin boğmaca şüphesi ile yatırıldığı öğrenildi.

capture-20240613eee-102925.png

Uzmanlar bir ay önce uyarmıştı

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç Dr. Muhammet Asena, bir ay önce Amida Haber’e verdiği demeçte, boğmaca vakalarındaki artışa dikkat çekmişti. Pandemiden sonra artan aşı karşıtlığı nedeniyle hastalığın arttığına işaret eden Asena, “Boğmaca oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Haftalarca süren öksürük krizleriyle seyreder. Öksürük ortalama 6 hafta sürer; ancak çocukların yarısı 10 haftadan daha uzun süre öksürür. Aşı bulunmadan önce bebek ölümlerinde önemli bir nedendi. Koronavirüs sonrası aşı karşıtlığının artışı nedeniyle boğmaca vakalarında da artış olmuştur. Boğmacadan ölümler aşılanmayla önlenebilir” ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Platformu da açıklama yaptı

bogmaca-diyarbakir22.jpg

Amed Sağlık Platformu da dün açıklama yaparak, boğmaca vakalarındaki artışa dikkat çekmişti. Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, yetkilileri göreve çağırarak şu ifadeleri kullanmıştı: “Amed Sağlık Platformu olarak toplum sağlığını önceleyen, şeffaf ve sahada ortaklaşarak halk sağlığı çalışmalarının yürütülmesinin önemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Amed Sağlık Platformu olarak durumun ciddiyetini kamuoyu ile paylaşıyor, yetkilileri görevlerinin gereklerini yerine getirmeye davet ediyor ve konunun takipçisi olacağımızı basın yolu ile kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” (Gönül Morkoç)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.