Beştepe’den çözüm süreci açıklaması: Yeni bir versiyon…

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Parti “açılımı” sonrası gündeme gelen "Yeni çözüm süreci" hakkında peş peşe açıklamalar gelmeye başladı.

AMİDA HABER- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, siyaset kulislerinde dalgalanan "Yeni çözüm süreci mi başlıyor?" tartışmalarına katıldı. Erdoğan ve Özel görüşmesinden sonra başlayan siyasette 'yumuşama' ve 'normalleşme' sürecinin ardından Bahçeli'nin tokalaştığı DEM Partililere "el uzatarak" barış, kardeşlik ve Türkiyelileşme üzerine yaptığı çağrılarla alevlenen gündeme değinen Uçum, "Bir anlamda terör vesayetinden DEM'i kurtarma ve Meclis'ten tasfiye etme meselesidir. Devlet çözüm almadığı süreci tekrar devreye sokmaz. Yeni bir versiyonu da gündeme gelmez" dedi.

‘Kiminle müzakere edecek?

Habertürk TV'den Eren Eğilmez'in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum "DEM'in temsil ettiği kitlelerin taleplerini bu bütünlük içinde karşılamak açısından bir değerlendirme yapılacaksa Türkiye'nin bütünlüğüne yönelik diyalog, ilişki oluşturmak meselesi. Müzakere söz konusu olamaz. Devlet kiminle müzakere edecek?" diye sordu.

‘Çözüm süreci gündemde değil’

Mehmet Uçum, yeni bir çözüm sürecinin gündemde olmadığını belirterek şunları söyledi: “İsrail'e ilişkin tehdit Cumhurbaşkanı tarafından dile getirildi. Bazı konular devletin genel işleyişiyle ilgilidir. Aktüel işleyişle genel işleyişi karıştırmamak lazım. İsrail'le ilgili tehdit, devletin bütün kurumlarının çalıştığı bir tehdittir. Devlet bir perspektif olarak bu tehdidi ortaya koyuyorsa bu tehdidin detaylarını anlamak gerekir. Kapalı oturum yapıldı. Sonra açıklama yapıldı, bilinen şeyler anlatıldı diye. Cumhuriyetin kuruluşunda Atatürk'ün bazı yaklaşımlarını diyelim ki, siyasi ajanda üzerinden değerlendiren bir sürü muhalifler de olmuştur. Aktüel siyaset bunları tartışabilir. Bizim bugün en önemli ihtiyacımız Türkiye'nin bağımsızlığını, üniter yapısını, siyasi birliğini korumaktır. Bunlara beka diyoruz. Beka bu kurumların varlığını sürdürmesidir. Bunlara yönelik tehdit risk varsa Türkiye'nin bütün aktörlerinin, kurumlarının bu konuya ciddiyetle yaklaşması gerekir.”

‘Devlet çözüm almadığı süreci tekrar devreye sokmaz’

“Yeni bir çözüm süreci gündemde mi?” sorusunu yanıtlayan Uçum, “Sayın Bahçeli'nin yaklaşımı, sayın Cumhurbaşkanımızın mesajları terör vesayetini yok etmek yaklaşımıdır. PKK açıklama yaptı, 'bizim stratejimiz bağımsız Kürdistan'dır' diye. Bunu herkes biliyor. PKK'nın bu açıklamasına karşı sadece DEM'in dışındakiler mi tavır alacak? DEM'in artık terör siyasetinin çözüm olmadığını anlaması ve buna yönelik tavır almasıyla alakalıdır. Bir anlamda terör vesayetinden DEM'i kurtarma ve Meclis'ten tasfiye etme meselesidir. Devlet çözüm almadığı süreci tekrar devreye sokmaz. Yeni bir versiyonu da gündeme gelmez” dedi.

‘Devlet kiminle müzakere edecek?’

“Türk vatandaşlığı kavramı, Türk milleti kavramı müzakere edilemez” diyen Uçum şöyle devam etti: “DEM'in temsil ettiği kitlelerin taleplerini bu bütünlük içinde karşılamak açısından bir değerlendirme yapılacaksa Türkiye'nin bütünlüğüne yönelik diyalog, ilişki oluşturmak meselesi. Müzakere söz konusu olamaz. Devlet kiminle müzakere edecek? Türkiye'nin şu andaki ihtiyacı demokrasiyi daha da güçlendirme ihtiyacı, mevcut anayasadan kurtulma ihtiyacı. Çağa uygun yeni anayasaya ulaşma ihtiyacı. Meclis bir bütün olarak harekete geçme imkanına sahipse geçsin. Türkiye'nin coğrafi bütünlüğü asla müzakere edilemez.”

Ahmet Türk: Zaman gösterecek

Kürt siyasetinin deneyimli isimlerinden Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, son günlerde dillendirilen ‘barış süreci’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘iç cephe’ çıkışından sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis açılışında DEM Parti sıralarına giderek tokalaşması gündemi hareketlendirdi. Tüm bu yaşananlar ‘Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor’ tartışmaları gündeme getirdi. Kürt siyasetçi Ahmet Türk, "Yeni bir açılım-çözüm süreci başlar mı?" sorusuna "Bilemiyoruz. Zaman gösterecek. Bu açıklamaları ne değersiz görelim ne de abartalım" yanıtı verdi.

‘Açıklamalar önemli ama…’

Amida Haber’e konuşan DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “tokalaşma” ile başlayan süreç ile ilgili “Atılan adımlar ve açıklamalar önemlidir, anlamlıdır. Ama adımların ve sözlerin pratikte desteklenmesi gerekiyor” dedi. Koçyiğit, pratik adımların atılması durumunda, yapılan açıklamaların anlamlı olacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri