‘Devlet’ açılımına DEM’den yanıt: Adımlar önemli ama…

‘Devlet’ açılımına DEM’den yanıt: Adımlar önemli ama…
 Muhabir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın DEM Partililerle el sıkışan Bahçeli'ye destek açıklamasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten dikkat çeken açıklama geldi.

AMİDA HABER - MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Parti Eş Başkanları ile tokalaşmasının ardından hükümet kanadından peş peşe gelen açıklamalar, “yeni bir yumuşama süreci mi başlıyor?” sorusunu da beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamalar da “DEM Partiye açık çek verildi” şeklinde yorumlandı.

bahceli.jpg

‘Açıklamalar önemli ama…’

Amida Haber’e konuşan DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “tokalaşma” ile başlayan süreç ile ilgili “Atılan adımlar ve açıklamalar önemlidir, anlamlıdır. Ama adımların ve sözlerin pratikte desteklenmesi gerekiyor” dedi. Koçyiğit, pratik adımların atılması durumunda, yapılan açıklamaların anlamlı olacağını söyledi.

‘Sözün ötesine geçmeli’

Türkiye’de yargıda yaşanan sorunlara dikkat çeken Koçyiğit şunları söyledi: “Türkiye’deki hukuksuzluğun ortadan kalkması gerekiyor bu yargı kıskacının ortadan kalkması gerekiyor. Bu anlamıyla Kürt sorunundaki çözümsüzlük ısrarından vazgeçilmesi gerekiyor.

‘Anayasa mahkemesi kararları uygulanmalı’

Kürt sorununu güvenlikçi politikalarla çözmek yerine, gerçekten meclisin rol aldığı, çözümün, diyaloğun esas alındığı bir yolun izlenmesi gerekiyor. Bütün bunlar belki ilk adımlar olabilir. Yani bu kadar haksızlığın olduğu, AİHM kararlarının uygulanmadığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı, her gün yargının ve kolluğun sistematik olarak partimize, siyasetimize yönelik girişimlerinin olduğu bir zeminde, bunların kaldırılması, pratik bir adım olacaktır. Yoksa sözün ötesine geçmeyecek her şey söz olarak kalacaktır.”

‘Tokalaşmadan çözüm çıkar mı göreceğiz’

bahceli-dem-2.jpg

“Tokalaşmadan yeni bir çözüm süreci çıkar mı?” sorusuna Koçyiğit şu şekilde yanıt verdi: “Açıkçası bu çok zorlama bir yorum olur. Henüz 2013-2015 çözüm/diyalog sürecine benzer bir sürecin başlayacağına dair bizim açımızdan ortada hiçbir veri yok. Bunu açık ve net söyleyelim. Yani bir tokalaşmadan, Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan’ın da dediği gibi bir merhabadan bir çözüm süreci çıkar mı bunu bekleyip, göreceğiz. Bu anlamıyla erken yorum yapmak, bu kadar hızlı bir şekilde süreci bir çözüm süreci başlıyor diye ifade etmek bizim açımızdan doğru bir değerlendirme olmaz. Biz böyle değerlendirmiyoruz.”


‘Hükümetle temasımız yok’

Hükümetle şu ana kadar herhangi bir temaslarının olmadığına dikkat çeken Koçyiğit şöyle devam etti: “Görüşmeye kapalı olduğumuza dair hiçbir zaman bir beyanımız olmadı. Tabii ki bu ülkede yaşıyoruz, bu ülkenin meclisinde yer alıyoruz ve sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Bunun için siyaset yapıp bunun için mücadele ediyoruz. Halkımızın dünya kadar sorunu var, Türkiye halklarının dünya kadar sorunu var. Bu sorunları çözmek için de konuşmak, tartışmak ve diyalog geliştirmek lazım. Tamamıyla konuşmamamızı gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Tabii ki konuşuruz, tartışırız, diyalog halinde oluruz. Bunda bir problem yok. Ama şu ana kadar bizden talep edilmiş bir görüşme ya da randevu yok. Bizim de öyle bir talebimiz yok.”

‘Arkasının nasıl geleceğini sormak lazım’

adsiz-tasarim-7.jpg

Bahçeli’nin DEM Parti Eş Başkanları ile tokalaşmasının bekledikleri bir durum olmadığının altını çizen Gülistan Koçyiğit, Cumhur İttifakı’nın siyaseti geren, ayrıştıran, DEM Parti’yi kriminalize eden tavrından vazgeçmesinin önemine işaret etti.

‘Pratiklerle desteklenip desteklenmeyeceğini yanıtı bizde değil’

Koçyiğit şöyle devam etti: “Önemsizdir ya da bunun hiçbir anlamı yoktur diyebileceğimiz bir durum yok. Onu açık ve net bir şekilde ifade edelim. Ama en nihayetinde bu toptan bir değişime yol açar mı açmaz mı? Sorusunu bizde soruyoruz. Özellikle Türkiye halkları da sormalıdır. Ama bunun yanıtı bizde yok, yanıtını muhataplarına sormak lazım. Bu adımı atanlara sormak lazım. Arkasının nasıl geleceğini, bu adımın pratiklerle desteklenip desteklenmeyeceklerini, bu konuda istikrarlı olup olmayacaklarını da muhataplarına sormak lazım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.