AMİDA HABER- HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, seçimler yaklaşırken hem 6’lı Masa’nın tavrı hem de hazırladığı 84 maddelik anayasa taslağı ile ilgili Amida Haber’e konuştu.
‘6’lı Masa ile yakınlaşamayız’
6’lı Masa’nın anayasa taslağının 12 Eylül anayasasından farklı olmadığını belirten Taşçıer, “Bu anayasa taslağında onların (6’lı Masa) niyetinde Kürtlerin olmadığını gördük. Eğer Kürt meselesi Türkiye’de çözülmezse, Türkiye’de demokrasinin olması imkansızdır. Bizim istediğimiz, toplumsal kesimlerin, Kürtler de dahil düşüncesini alan bir anayasadır. Kürtlerin düşüncesini almadan bir anayasa hazırlamak, Kürtlerin yerine karar vermek gibi olur. Bu da 6’lı masa ile yakınlaşmamızı beraberinde getirmez” dedi.
‘İktidar korkusu değil, öyle düşünüyorlar’
HDP’nin 6’lı Masa’da olmaması ile ilgili de konuşan İmam Taşçıer, şunları söyledi: “Şuanda 6’lı Masa’nın Kürtlerle (HDP ile) masaya oturmamasının nedeni Erdoğan ya da Bahçeli’den korkmaları değil. Kendileri öyle düşündükleri için oturmuyorlar. İstanbul Belediyesi’ne bir saldırı olduğunda dimdik iktidarın karşısında durabiliyorlar. Fakat Kürtlerle ilgili bir şey olduğu zaman, Erdoğan ne der, Bahçeli ne der, korkusu gibi bir algı bilinçli olarak toplumda yayılıyor. Öyle değil. Kendileri öyle düşünüyor.”
‘Kürtlerin kimliğini sadece Türk solu kabul ediyor’
HDP’nin Türkiye sol hareketi ile yürüdüğü eleştirilerine de yanıt veren Taşçıer, şunları ifade etti: “İktidar artık, Kürtlerin doğan çocuklarına bile müdahale eder duruma geldi. Türk solu ile ilgili rahatsızlıkların olduğu konusunda düşünceler var. Biz Türkiye’deki diğer siyasi partiler ile yan yana gelmek istiyoruz. Bizi kabul eden Kürtlerin kimliğini kabul eden Türk solu var. Diğerleri kabul etmiyor ki… Hangisi kabul etti de biz onlarla yan yana gelmedik? Kürtlerin hak taleplerini, demokrasiyi kabul etmeyenlerle yan yana gelmeyiz.”
‘Kürtlerin haklarını anayasal güvenceye alan herkese kapı açık’
Kürtlerin demokratik taleplerini karşılayacak partilere kapılarının açık olduğunu belirten Taşçıer, “Kürtlerin demokratik haklarını istiyoruz. Bunu hiçbir zaman düşmanlık temelinde yapmıyoruz. Kimler bunu yasal ve anayasal düzenlemeler ile yaparsa, kim olursa olsun konuşabilir ve ortaklaşabiliriz. Kürtlerin kimlik, statü, kültür ve eğitim talepleriyle ilgili kim somut adım atarsa kapımız açıktır. Kimseye karşı özel olarak karşı durma lüksümüz yok. Biz bu konuda somut adım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Taşçıer, bölgede kendilerini “Kürdistani parti” olarak adlandıran partilerin yanı sıra, şahsiyet, sivil toplum örgütü ve kanaat önderleri ile görüşmeye başladıklarını belirterek, “Bu görüşmeler devam edecek” dedi. (Haber: İlyas Akengin)