Avrupa Spor Haftası etkinlikleri Oryantiring ile devam ediyor
Şehmus Kızılaslan
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile AB Başkanlığı himayesinde "Avrupa Spor Haftası" etkinliklerinin tüm Avrupa ile eş zamanlı olarak 23-30 Eylül 2023 tarihleri arasında Avrupa çapında "Aktif Ol" (be active) temasıyla her yıl gerçekleştirilen kutlamalara Türkiye'de yaş, cinsiyet ve etnik köken gözetmeksizin 81 ili kapsayan ve Diyarbakır’da devam etmekte olan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile AB Başkanlığı himayesinde "Avrupa Spor Haftası" etkinlikleri bugün Seyrantepe spor kompleksinde yapılan Oryantiring spor etkinliklerine Genç, Yıldız ve Minikler Erkek ve Bayanlar olmak üzere 70‘e yakın sporcunun katılımıyla devam ediyor.
Uslu: İlimizde "Avrupa Spor Haftası" etkinlikleri devam etmektedir
Yarışmaların çok güzel geçtiğini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Muammer Uslu, “Bu hafta Avrupa spor haftası, Avrupa Spor Haftası münasebetiyle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'müzün organize ettiği etkinliklere dün Küçeler yani sokaklar arası atletizm yarışmasıyla başladık. Bugün de Seyrantepe Spor Kompleksimizde Genç, Yıldız ve Minikler Erkek ve Bayan olmak üzere 70‘e yakın Oryantiring sporcusunun katılımıyla devam ediyor. Ben bu organizasyona katılan tüm sporcularımıza destek veren herkese teşekkür ediyorum. Herkesi spor yapmaya, hareketli olmaya davet ediyorum” dedi
Oryantiring nedir?
Oryantiring, harita ve pusula yardımıyla katılımcıların şehirden uzak bir arazide kontrol noktalarını en hızlı şekilde bulmaya çalıştıkları bir spor. Evet, spor diyoruz çünkü oryantiring henüz olimpiyat oyunlarında yer almasa da uluslararası bir federasyona ve dünya genelinde birçok organizasyona sahip.
Oryantiring aslında yeni bir spor sayılmaz. Tarihi 19. yüzyıla kadar uzanıyor. 1800'lü yıllarda İsveç'te askeri eğitimlerin bir parçası olarak ortaya çıkan oryantiring, aradan geçen yıllarda temel prensiplerini genel hatlarıyla korudu. Günümüzde de askeri eğitimden ziyade insanların hobi olarak da yapabileceği bir spor haline dönüştü.
Oryantiring nasıl oynanır ve oyun kuralları nelerdir?
Oryantiring sporunu en basit tabirle bir labirent içerisinde yol bulmaya benzetebiliriz. Yön bulmak odaklı olduğu için de genelde şehirden uzakta dağlık arazilerde yapılması gayet anlaşılır. Lakin son dönemde sporun popülerliğini artırmak adına şehir içinde, hatta alışveriş merkezlerinde bile oryantiring etkinliklerine denk gelmeniz mümkün.
Oyunun basit bir amacı var. Verilen harita üzerindeki hedeflere ulaşarak daha sonra da finiş noktasına en hızlı şekilde ulaşan sporcu kazanan ilan edilir. Ama bu basit amaç, aslında birçok zorluğu da birlikte getirir. Sporcuların yön bulmak için güvenebilecekleri çok fazla şey yok. Sporcular, harita üzerinde görülen hedeflere ulaşmak için sadece pusula ve içgüdülerini kullanabilir. Alanda karşılaştıkları başka sporcuları takip etmeleri ise kesinlikle yasak. Bu karşılaşmaları engellemek için de sporcular genelde birkaç dakika arayla start alır.
Oryantiring haritası ve ekipmanları
Oryantiring sporunu yapmanız için ekipman olarak temel ihtiyaçlarınız olan bir pusula ve oyun alanının haritası. Alanın kuşbakışı haritasında hedeflerin yerleri ve arazinin temel özellikleri öne çıkar. Finişe gitmeden önce hedeflere ulaştığınızı kanıtlamak için de genelde elektronik bir sistem kullanılır. Size verilen küçük cihazı hedef noktalarında okutarak oraya ulaştığınızı kanıtlayabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.