Bahçeli: Amed de yoktur, Amedspor da

Bahçeli: Amed de yoktur, Amedspor da
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor diye bir kulüpten de bahsedilemeyecektir” dedi.

AMİDA HABER- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında konuştu. Bahçeli, konuşmasının bir bölümünde Amedspor-Bursaspor maçında çıkan olaylara değindi. Yeşil posteri ile beyaz Toros fotoğraflarının “provokatif görseller olarak niteleyen Bahçeli, “Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor diye bir kulüpten de bahsedilemeyecektir. Diyarbakırspor’un Amedspor olarak isimlendirilmesi bizim nezdimizde yok hükmündedir” dedi.

Bursaspor’a selam

Bursaspor taraftarlarını selamlayan Bahçeli şunları söyledi: “Milli duruşlarından dolayı tebrik ediyorum. Ancak, şunu söylemem lazım ki, Bursa’da küçük bir azınlık olarak terör yandaşlarının ve bölücü alçakların stadyumu tahrik etmesi, çıkan olayların Kürt kökenli kardeşlerimle ilişkilendirilmesi, bir defa cinayettir. Rezalettir. Kürt kökenli kardeşlerim başkadır, huzur ve asayişimize kast eden şerefsizler başkadır.”

Peki Amed ne demek?

Amed Farsça bir sözcüktür. Farsçada geçmiş zaman fiili olan Amed sözcüğünün anlamı “gelmek, geliş, varis ve sütunlar”dır.

Amed ne demek sorusunun cevabı daha çok Diyarbakır’ın Kürtçü isim anlamı olarak ifade edilse de, aksine, Amed’in Kürtçe bir kelime olmadığını ileri sürenler de vardır.

Amed neresi?

Amed neresi sorusunun cevabı noktasında akıllara şu rivayet gelir: Bu rivayete göre, Bizans İmparatorluğu Diyarbakır’a Amida ismini vermiştir. Amida ismi zamanla Amed olmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Özetle günümüzde Amed ifadesini Diyarbakır için kullananlar bulunmaktadır. Bu kesimler Amed neresi sorusuna cevap olarak Diyarbakır’ı vermektedirler.

Amedspor’un adı

Günümüzde Amed ismi Amedspor ile özdeşleşmiştir. Tam adı Amed Sportif Faaliyetler Kulübü olan Amedspor, 2. Lig'de mücadele etmektedir. Amedspor’un kuruluşu ise Melikahmet Turanspor’a kadar dayanmaktadır. Amedspor, 1972'de Turan Gazozları'nın sponsorluğunda, Kırmızı-Beyaz renklerle kurulan "Melikahmet Turanspor"un günümüze gelen adıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.