Diyarbakır peyniri koruma altına alınıyor

Diyarbakır peyniri koruma altına alınıyor
Diyarbakır’da 28 farklı köyde üretilen tescilli peynir koruma altına alınıyor.

AMİDA HABER- Diyarbakır’dan yurt içine ve yurtdışına satılan tescilli örgü peyniri koruma altına alınıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın tescilli örgü peyniriyle ilgili önemli bir girişimde bulundu. Ticaret ve Sanayi Odası ve Karacadağı Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen çalışma kapsamında tescilli Diyarbakır peynirinin envanteri hazırlandı. Yerküre Kooperatifi tarafından hazırlanan envanter çalışmasında örgü peynirin 28 farklı noktada üretildiği tespit edildi. Çalışma ile peynir rotasına girecek kırsal alanlar, korunması gereken farklı üretim yöntemleri ve ürünler belirlendi.

Diyarbakır'ın dünyaya açılan lezzeti

erdal-avsar.jpg

Envanter çalışması hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, “Peynircilik mevsimsel bir zanaat olarak sürdürülüyor. Ama inek sütünün yıl boyu tedarik edilebiliyor olması ve üretilen peynirlerin buzhanelerde muhafaza edilmesi yıl boyu peynir ticaretini canlı tutuyor. Kentte satışa sunulan peynirlerin yarısı kadınlar tarafından üretiliyor. Kentte Salamura (Solav) , Eritilmiş (Helandi) peynir, Örgü / Örük(lü) / Kezî / Gulî, Lavaş, Dilim / Şov, Diyarbakır Otlu peyniri ve Dil peyniri gibi farklı yöntemler ile üretilen ve yöreye göre farklı isimler alan peynir çeşitleri var. Aynı şekilde toraq / çökelek, Tomast / Toraqa dagirtî / Mastê eyar / Solmasto gibi yapımı çeşitlilik arz eden ve coğrafi işaret alınabilecek özel peynir çeşitleri ile Rûnê hîz gibi üretimi terkedilen ve tescillenmesi gereken ürünler var” şeklinde konuştu.

Peynirlerin yarısını kadınlar üretiyor

karacadag.jpg

Avşar, “saha çalışması kapsamında peynir üretiminde evlerde üretimin ve kadınların üretimlerinin oldukça etkin olduğunu gördük. Farklı üretim yöntemlerinin, farklı yöresel isimlerin kullanıldığı kırsal alanlarda peynir üretiminin belirli aylarda yoğunlaştığını, ev ihtiyacını karşılamanın yanında kent merkezi ile kurulan ilişkiler ile de satışın yoğun olduğunu gördük. Burada kentin bazı kırsal bölgeleri özellikle öne çıkıyor ve terkedilmeye başlayan özgün ürünler ve üretim biçimleri küçük de olsa hala biliniyor ve uygulanıyor. Bu değerlerin korunması, kadınların kırsal bölgelerdeki üretimlerinin sürdürülmesi, farklı peynir çeşitlerinin üretim yöntemleri, özgün yönleri ve yöresel isimleri ile korunması ve tescillenmesi gerekiyor. Diyarbakır Örgü Peyniri coğrafi işaret tescilini aldığımız bir ürün. Tescile değer peynir çeşitleri için de çalışma yapacağız“ dedi.

Üretim yoğunlaştı

Avşar, “saha çalışması ile Diyarbakır Peynir Rotası için peynir üretiminin farklılaştığı ve özgün üretimlerin yapıldığı kırsal alanları tespit ettik. Bu kırsal alanları ve değişen üretim biçimleri ile kültürel farklılıkları içine alacak şekilde bir Peynir Rotası oluşturmak mümkün. Yeni çalışmamız özellikle kadınların ürettiği farklılaşmış ürünlerin üretiminin korunması ve üretimin yoğunlaştığı alanları içeren bir rota oluşturularak turizme kazandırılması olacak. Emek veren araştırmacılarımıza ve yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.