Diyarbakır’da en uzun gece başlıyor: Şeb-i Yelda

Diyarbakır’da en uzun gece başlıyor: Şeb-i Yelda
 Muhabir
Diyarbakır’da,da yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık Kış Gündönümü, Şeb-i Yelda (Yelda Gecesi) olarak kutlanıyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da, yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık Kış Gündönümü, Şeb-i Yelda (Yelda Gecesi) olarak kutlanıyor. Kürtler başta olmak üzere, Fars kültürü ve Ortadoğu ve Asya geleneklerinden gelen bu özel gece, "aydınlığın doğduğu gece" olarak yorumlanırken, Diyarbakır halkı için de bereketi ve yenilenmeyi simgeliyor.

newe-18.jpg

Yelda Gecesi’nin önemli sembollerinden biri olan nar, kırmızı taneleriyle hayatın bereketini, aşkı ve yenilenmeyi ifade ederken, kavun ve karpuz ise sağlığı ve kış soğuklarına karşı korumayı temsil ediyor. Diyarbakır’daki sofralarda bu meyveler, kışın soğuk günlerinde yaz sıcaklığını hatırlatan vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

newe-17.jpg

Diyarbakır’da Yelda Gecesi (Şeva Yelda) vesilesiyle bir araya gelen aileler, yılın en uzun gecesini kutlamak için geleneksel sofralar kurarak bu özel gecenin anlamını yaşatıyor. Şeb-i Yelda, Diyarbakır’da kültürel zenginliklerin bir yansıması olarak kabul ediliyor.

jk.webp

Kürtlerde Şeva Yelda

Kürt takvimine göre kış ve yaz ayları iki kırk gün olarak hesaplanır. Kürtçe Çileyê bicuk(Küçük kırk) ve Çileyê mezin (Büyük kırk) olarak parsellenan aylar 30 gün değil kırkar güne bölünmüştür. 21 Aralık Çile biçuk’un yani başladığı gece “Şeva Yelda / Şeva Çile” bayram olarak kutlanır.

Kökeninin ne kadar eskiye dayandığı hakkında farklı rivayetlerin olduğu Kürtçe “Şeva Yelda / Şeva Çile” Farsça “Şeb-i Yelda”olarak adlandırdığı gece Ari halkları arasında özellikle İran Kürtşer arasında ve İran’da yüzyıllardır kutlanan bir bayram.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum