Yasta kredi çektiren gelenek: Diyarbakır’da kaldırıldı!
AMİDA HABER - Diyarbakır’da bir süredir gelenek haline gelen “taziye yemeklerine” kentte örgütlenen dernekler el attı. Diyarbakır’daki Liceliler Derneği bir süre önce taziye yemeklerini kaldırmıştı. Liceliler Derneği’nin ardından Silvanlılar Derneği de konuyu gündemine aldı, yönetim ve üyelerin ortak kararı ile taziye yemekleri kaldırıldı.
100 bin lira masraf
16 yıldır Silvanlılar Derneği Başkanlığı yapan Mehmet Çeliker, yas evlerindeki iki öğün yemeği, bir süre önce bir öğüne indirdiklerini hatırlattı. 3 günlük 300 kişilik yemek için en düşük maliyetin 100 bin TL olduğunu belirten Çeliker, “Su ve çay masrafı da eklediğimiz zaman maaliyet daha da artıyor. Eskiden taziyelere çok daha az kişi katılır ve gelen kişiler elleri boş gelmezdi. Ama şu an büyük yük taziye sahibine bindiği için bu büyük bir sıkıntı. İnanıyorum halk toplantıları ile seydalarımızın vaazları sonucunda bu sıkıntıdan halkımızı kurtaracağız. Temel gayemiz bu yemeğin kaldırılmasıdır, bu konuda kararlıyız” dedi.
‘Yakını ölmüş insana sıkıntı vermeyin’
Taziyenin yemek olmadığını belirten Silvanlılar Derneği Üyesi Muhammed Emin ise şunları söyledi: “Madem taziye insanların sıkıntılarını gidermek, aileye, yas sahibine sıkıntı vermek anlamına gelmiyor. Taziye gelip yemek yiyeyim, su içeyim, çay içeyim dersen ailenin sıkıntılarını paylaşmıyorsun, onun yükünü daha da artırıyorsun. Taziyenin başlangıcı aile sıkıntıda, evinden ölü çıkmış, gücü yeten akrabası, komşusu evlerinde yemek yapıp yas evine götürüp, yas sahibinin 3 gün rahatlamasını sağlamaları gerekir. Her şeyi bozdukları gibi taziyeleri de bozdular. Eğer biz dindar bir insansak, insana eziyet edecek, sıkıntı verecek bir şeyse onun kaldırmamız lazım” dedi.
‘Yemek saatinde taziye evine gitmeyin’
Şeyh Sait ve Arkadaşları Derneği Üyesi Zahir Çiftkuran da, taziye yemeklerinin dinde yeri olmadığını belirterek şunları söyledi: “Kürt kültüründe misafirlere yemek vermenin ayrı bir yeri var. Bizim dinimize göre, İslam dini geldikten sonra bazı kültürlerimiz dinin önüne geçti. Bizim bütün çabamız dinde olmayan şeylerin din adına yapılıyor olmasının önünü kapatmak. Şu an geldiğimiz noktada sadece misafirler için değil, yemek saatinde gelen mahalledeki ve çevredeki insanlar bilsin ki taziye evinde verilen yemeğin ölen kişiye zerre kadar faydası yok. Ey insanlar taziye evlerinde verilen yemeklerin helal bir yanı yoktur. Elinizden geldiğince taziye evlerinde yemek yemeyin ve yemek saatlerinde taziye evlerine gitmeyin. Yemek için taziye evlerine gidenleri de uyarmalıyız.” (Zelal Sinayiç)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.