Hububatçılar Derneği: Yangınlar ekonomiyi ve sofraları etkilemeyecek

Hububatçılar Derneği: Yangınlar ekonomiyi ve sofraları etkilemeyecek
Hasat mevsiminde bölgede çıkan arazi büyük arazi yangınlarından oluşan kayıpların ekonomiye ve sofralara yansımayacağı açıklandı.

AMİDA HABER - Türkiye'nin önemli tahıl üretim şehirlerinden bir olan Mardin'de hasat sürecinin büyük oranda tamamlandığını belirten Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, son yıllarda anız yakmada büyük artış yaşandığını söyledi.

‘20 bin dönümün üzerinde buğday ekili alan yandı’

yangin-cenazeee-001.jpg

Mardin'de buğday tarlaları, anız yangınları ve yangın oranlarının geçen seneye oranla kat kat arttığına dikkat çeken Öter, "Son zamanlarda ülke gündeminde de konuşulduğu gibi Mazıdağı ve Çınar bölgesinde çıkan yangında 15 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 70’e yakın yaralanma oldu. Buğday tarlaları yandı. Bu yangınlar hem cana, hem mala hem milli ekonomiye hem de hayvanlara zarar verdi. Yangınların nedeni henüz tam belirlenmedi. Bir kısmı elektrikten kaynaklı bir kısmı da anız yangını sonucu çıktı diyor. Elektrik de olsa bu bir ihmaldir ama eğer anızdan kaynaklıysa da bu fecidir, vahşettir ve bunların artık olmaması gerekiyor. Anızların bilerek yakılması acımasızlıktır, canavarca bir eylemdir. Yakılan tarlanın içerisinde canlılar vardır. Toprağın mikroorganizmasında karşı zarar veriliyor. Küçük menfaatler için hem canlar yanıyor hem de milli ekonomi ve milli sermayemiz olan toprağa da zarar vermiş oluyoruz. Buradan herkese dikkatli olması çağrısında bulunuyorum. Bu sene Mardin’de 20 bin dönümün üzerinde buğday ekili alan yandı” şeklinde konuştu.

‘Milli ekonomiye ve soframıza yansımasını görmeyeceğiz’

serif-oter.jpg

Yangınları kasıtlı çıkaran her kimse ağır cezalar almalıdır diyen Öter, “Bir daha bunların yaşanmaması için temenni de bulunuyoruz ve yetkililerimize çare bulunuyoruz. Şu an gündemde ekmek zammı var. Birkaç gün önce halk ekmeğe bile zam geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzde 60 zam yaptı. Bu sene çok iyi verim vardı. Buğdayı yanan çiftçi zarar gördü. Genel olarak bu zararı milli ekonomiye ve soframıza yansımasını görmeyeceğiz. Yerelde yanan lokaldeki buğday sahipleri zarar gördü. Ama genel olarak bir zarar söz konusu değil.” İfadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.