Siirt’te tescilli "Tillo heriresi" üretimine başlandı

Siirt’te tescilli "Tillo heriresi" üretimine başlandı

Kaynak:Anadolu Ajansı

Siirt’in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla birlikte coğrafi işaretlerle tescillenen ve geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden yapılan Tillo heriresi üretiyor.

AMİDA HABER – Siirt’in Tillo ilçesinde yetişen ve "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.

76 yaşındaki Hilmi Sevinç’in çocukları ve torunları ile zahmetli çalışmalarla gelecek nesillere aktardığı “Tillo heriresi” için kazanlar kaynamaya başladı.

pestil-kazan.jpg

Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen pestilin yapım aşamasında İlçeye bağlı Sinep köyünde yaşayan Hilmi Sevinç ve aile üyeleri üzümün toplanmasından hazırlanmasına kadar her aşamada birlikte çalışıyor.

2003 yılından beri ticari olarak üretiliyor

pestil-ara.jpg

Yapımını anne ve babasından öğrendiğini ve yaklaşık 80 yıllık bir geçmişi olduğunu dile getiren Hilmi Sevinç, ürünleri Siirt başta olmak üzere İstanbul ve bazı illere gönderdiklerini de ifade etti. Tillo heriresi’nin yapım aşamaları hakkında bilgi veren Sevinç,

metin-sevinc.jpg

3 kuşak bir arada gelecek nesillere aktarıyor

"Üç kuşak bir arada bu ürünü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Şire haline getirilen üzümler sıkıldıktan sonra kovalara doldurulup bekletiliyor, ardından kaynatılıyor. Suyu un ve beyaz toprakla mayalanıyor." diyerek konuşmasını şöyle sonlandırdı.

pestil-ara-1.jpg

"Baklava diliminde kesilen pestilleri bezin üzerine bırakıyoruz. İki üç gün bırakıp kurutuyoruz. Daha sonra kazanın içinde 4-5 gün bekletiyoruz, terliyor. Terledikten sonra çıkarıyoruz, seriyoruz ve tekrar kurutup torbalara bırakıyoruz. Terlediğinde yumuşak oluyor."

Tamamen organik üretim yapıyoruz

metin-sevinc-001.jpg

Babası, çocukları ve yeğenleriyle yıllardır pestil ürettiklerini belirten Metin Sevinç de yaptıkları pestilin içinde herhangi bir katkı maddesinin olmadığını dile getirdi. Ayrıca Sevinç bu kültürün kaybolmaması için kendisinin de çocuklarına öğrettiğini söyledi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum