Tescilli lezzet pazara indi: Kilosu ne kadar?

Tescilli lezzet pazara indi: Kilosu ne kadar?
 Muhabir
Zeytiniyle dünya çapında ünlenmiş olan Mardin'in Derik ilçesinde zeytin hasadı başladı.

AMİDA HABER - Coğrafi işaret almış halhalı çeşidinin civar illerde de beğenilerek tüketildiğini belirten zeytin üreticisi Serdar Öçal, zeytinin periyodisite gösteren bir ürün olduğunu ve bunun halhalı çeşidinde diğer türlere göre daha şiddetli olduğunu, bu yıl normalde zeytinin "var yılı" olduğunu ancak çiçeklenme döneminde uzun süren yağışların döllenmeyi olumsuz yönde etkilediğini ve bu nedenle bu yıl rekoltenin beklenenden çok daha düşük olduğunu söyledi.

zeytin-4.jpeg

13 çeşit var

Derik'te 13 adet bilinen zeytin çeşidinin olduğunu, gerçek sayının ise daha fazla olduğunu, bu çeşitlerin bilimsel bir çalışmayla tescillenmesi gerektiğini belirten Serdar Öçal, "Zeytinimizi ve zeytinyağımızı üstün kılan, iptidai üretim şeklimizdir. Derik'teki zeytin bahçelerinde hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanılmaz.

zeytin-2.jpeg

Yörenin deniz ikliminden uzak olmasının sonucu nemsiz, kurak bir havamız var. Bu nedenle bilinen zeytin hastalıklarına çok nadir rastlanmaktadır. Dolayısıyla ilaç kullanmamızı gerektiren bir durum da yaşanmamaktadır. Gübre olarak da sadece ahır gübresi kullanırız, gerektiği kadar sulama yaparız. Sağlıklı gıdaya erişimin oldukça zor olduğu günümüz koşulları göz önüne alındığında Derik zeytini ve zeytinyağının neolitik çağdan günümüze uzanan bir Tanrı vergisi olduğunu anlamak güç değil."

Kilosu 140 TL

zeytin-5.jpeg

Zeytin fiyatının da geleneksel tartı şekli olan "ölçek"le belirlendiğini ve bir ölçeğin 25 kilo olduğunu belirten Serdar Öçal, bu yıl çiftçiler tarafından halhalı çeşidinin ölçek fiyatının 3 bin 500 TL (kilosu 140 TL) olarak, günlük yevmiyenin de 750-1000 TL arasında olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.