Diyarbakır'da 1500 yıllık Bizans Kilisesi bulundu
AMİDA HABER – Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde bulunan İnkaya Mahallesi'nde yapılan kazı çalışmalarında Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmasının ardından kazı çalışmaları farklı bölgelerde genişletildi. Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatıl kazı çalışmaları devam ediyor. Söz konusu alanda sikke, kandil ve sütun gibi eserlere ulaşıldı. Yeni bir yapıya ait kalıntılara da rastlandı.
'Kilisede 46 mezar bulundu'
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, kazı çalışmalarında Bizans Kilisesi’ne ait kalıntılar bulduklarını ve kilisede 46 mezar tespit ettiklerini duyurdu. Kilisenin 5, 6 ve 7. yüzyılda kullanıldıktan sonra tahribata uğradığını belirten Gizligöl, kilisenin 13. yüzyıla kadar da mezarlık olarak kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi. Mezarların çocuk, erkek, kadın ve yetişkin olmak üzere farklı kişilere ait olduğunun altını çizen Gizligöl, mezarların kilisenin tamamına yayıldıklarını belirtti.
‘Çalışmalar devam ediyor’
Çok tahrip olmasına rağmen kilisenin Diyarbakır’da bulunan en eski Bizans kiliselerinden olduğunu vurgulayan Müjdat Gizligöl, kazı sahasında kilise dışında kaya mezarları ve taş ocağında da çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
‘Kilise ilk şapel olarak yapılmış’
Bulunan kilisenin 25 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde, dikdörtgen plana sahip olduğunu dile getiren kaza saha sorumlusu arkeolog Kemal Atak, kilisenin bin 500 yıl öncesine ait olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
“Kilise apsis kısmı çok dar. Yapının daha önce şapel (Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır) olarak yapılmış küçük bir mabet yeridir. Daha sonra nüfusun artmasıyla eklentiler yapılarak büyük bir kilise haline getirildiğini düşünüyoruz.” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.