Diyarbakır yarına kilitlendi: Ne karar çıkacak?
AMİDA HABER- Türkiye’de gözler, kulaklar yarın görülecek Kobani davasına çevrildi. HDP’nin eski Lideri Selahattin Demirtaş başta olmak üzere, 108 HDP’li yöneticinin yargılandığı davada çıkacak kararın, siyasetin önümüzdeki dönem rotasını çizeceği öngörülüyor. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan davadan çıkacak olumlu bir kararın “normalleşmenin başlangıcı” olarak kabul edeceklerini deklere etmişti. Kararın ceza ile sonuçlanması durumunda ise anayasa görüşmelerinin anlamsız olacağını dile getirmişti. Peki Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve akademisyenler ne düşünüyor? Sizin için derledik.
Vahap Coşkun (Akademisyen)
Bu davada iddianameye uygun ağır bir ceza verilirse bu bir normalleşme ve yumuşama sürecinin hukukta işlemediğini söyleyebiliriz. Ya da bunla birlikte Kürt meselesinde normalleşmenin hükümetin gündeminde olmadığını söyleyebiliriz. Ama davada gerçekten hukuka uygun bir karar verilir ve Demirtaş tahliye edilirse bu davadan Türkiye’de hem genel siyasette hem de Kürt meselesinde bir yumuşama sürecine girildiğine söz edilebilir. Bu davadan çıkacak olan sonuç siyasetin hangi yönde ilerleyeceğini göstermesi açısından önemli olacak. 1 ay önce karar verilecekti bugüne ertelendi. Bir takım siyasi değerlendirmelerin yapıldığı şeklinde yorumlandı. Hukuki bir değerlendirme yapsaydık elbetteki bir tahliye kararı beklenirdi.
Nahit Eren (Diyarbakır Baro Başkanı)
Bu davadan beraat yönünde bir karar çıkmasını bekliyoruz. Bu dava Türkiye’de yargı eliyle dizayn edildiği bir dava dosyası. Bildiğiniz gibi önce milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırdılar, yine bu davada AİHM kararlarının uygulanmaması, siyasi saiklerle hareket edilen bir davaya dönüştü. Normal koşullarda olgu ve delillere göre bir beraat kararı çıkması gerekir. Yargının bağımsız hareket etmediği hepimizin malumu. İktidar ve belirli güç odaklarının tavrına göre şekilleneceğini söyleyebiliriz.
Ancak Tahliye kararı toplumda rahatlamaya sebebiyet verecek. Aksi karar kutuplaştırmayı derinleştirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ana muhalefet liderinin normalleşme ve yumuşama söylemleri bu davada bir beraat kararı çıkmasını getiriyor. Ancak tutukluluğun devamı yönünde bir karar çıkarsa bu söylemlerin çokta samimi olmadığı sorgulanır. Beklentim bir beraat ve karar yönünde.
Mehmet Şerif Aydın (AK Parti eski İl Başkanı)
Yaklaşık 8 yıldır cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi ve siyaset arenasında yerini alması, son savunmaları da dikkate alındığında; Dem partiye müzahir olan Kürtlerin, örgütün hegemonyasından kurtulabilmesi için belki önemli bir fırsat olacaktır. Yüzde 0,001 oyu olan Türk solunun temsilcileri yerine, Selahattin Demirtaş ve Leyla Zana ile siyaseten muhatap olmak ülkenin faydasına olacaktır. Tahliye kararı ile bu davayı siyasi istismar için kullanmakta olan CHP’ye daha fazla fırsat da verilmemiş olur, AK Parti ile Kürtler arasında açılan mesafenin kapanması da böyle bir adımla başlayabilir. Sonuçta Adalet dediğimiz, ceza ile merhametin terazisidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.