100 kişiden 67’si temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor

100 kişiden 67’si temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor
Eşitsizlik Bülteni’nin Ekim sayısında, yayınlanan araştırmaya göre, Batman, Adıyaman, Ağrı, Diyarbakır, Ardahan, Muş, Şanlıurfa, Şırnak gibi illerde yaşayanların yüzde 67’si temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

AMİDA HABER - Bağımsız bir grup araştırmacı ve sivil toplum gönüllüsü tarafından hazırlanan “Eşitsizlik Bülteni’nin Ekim sayısı çıktı. İllerin gelir ve servet dağılımının incelendiği bu sayıda, ilginç verilere ulaşıldı. TÜİK’in ‘İllerde Yaşam Endeksi 2015 çalışmasında kullanılan kişi başına düşen tassaruf mevduatı, orta üst gelir grubundaki hanelerin oranı, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı esas alındı.

Kişi başına düşen tasarruf mevduatı

Araştırmaya göre, Türkiye ortalamasında kişi düşen tasarruf mevduatı miktarı 11 bin 666 lira. 16 ili kapsayan, “Eşitsizlik bölgesi” olarak adlandırılan ve ağırlıklı Kürtlerin yaşadığı illerin yer aldığı grupta, kişi başına tasarruf mevduatı ortalaması 2 bin 726 lira. Diğer, 65 ilde ise kişi başına tasarruf mevduatı ortalaması 12 bin 911 lira.

Bölge illeri en sonda

Araştırma sonuçlarına göre, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranının Türkiye ortalaması yüzde 51. Batman, Adıyaman, Ağrı, Diyarbakır, Ardahan, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin, Kars, Bitlis, Iğdır, Van, Hakkari gibi Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde “temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan edenlerin oranı ise oldukça yüksek. Araştırmaya göre, bölge illerinde bu oran yüzde 67.7, kalan illerde ise rakam daha düşük, yüzde 46.9. Araştırmaya göre, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan edenlerin hanelerin oranı dikkate alındığında, “Eşitsizlik Bölgesi”nde yer alan illerin net bir şekilde yüksek oranla diğer illerden ayrışması dikkat çekti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.