7 yıldan sonra Diyarbakır’da ilk kayıt!

AMİDA HABER - 1992 yılında kurulan ve 2018’e kadar kesintisiz olarak lisans eğitimi veren bölüm, 7 yıl aradan sonra bu yıl 20 öğrenci kabul edecek. 2018 yılında alınan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla lisans programına öğrenci alımı durdurulmuş, bölüm sadece yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermeye devam etmişti. Ancak bölgede madencilik faaliyetlerinin artması ve sektör temsilcilerinin mühendis ihtiyacını sıkça dile getirmesi üzerine, yoğun talepler doğrultusunda lisans eğitimi yeniden başlatılıyor.
11 kişilik akademik kadro
Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayhan, Amida Haber’e yaptığı açıklamada, bölümde 7 profesör, 1 doktor öğretim üyesi, 2 doktor araştırma görevlisi ve 1 öğretim görevlisinin görev yaptığını belirterek, toplam 11 kişilik akademik kadroyla eğitim verileceğini söyledi.
‘Güçlü bir eğitim bekliyor’
Ayhan, bölümde Cevher Hazırlama, Cevher Zenginleştirme, Kaya Mekaniği ve Havalandırma, Numune Hazırlama ve İnce Kesit, Mineraloji, Doğal Taş ve Mermer Kesme gibi laboratuvarların bulunduğunu ifade ederek, “Gerek akademik kadro gerekse altyapı açısından oldukça donanımlı bir bölümüz. Öğrencilerimizi hem teorik hem de uygulamalı anlamda güçlü bir eğitim bekliyor” dedi.
4 yıl boyunca karşılıksız burs
Bölümde öğrenim görecek öğrencilere önemli fırsatlar sunulduğunu ifade eden Ayhan, Erasmus programı kapsamında öğrencilerin Estonya, Polonya ve İtalya’daki üniversitelerde 1 ya da 2 dönem öğrenim görebileceklerini söyledi. Ayrıca kayıt yaptıran her öğrenciye 4 yıl boyunca karşılıksız 4 bin TL burs verileceği belirtti.
Mezunların çalışma alanları!
Maden mühendisliğinin hem Türkiye’de hem de yurt dışında iş bulma potansiyeli yüksek alanlardan biri olduğunu vurgulayan Ayhan, mezunların; mermer ocakları ve fabrikaları, maden sondajları, yerüstü ve yeraltı maden işletmeleri, seramik ve çimento hammaddesi ocakları, metro ve tünelcilik projeleri, cevher hazırlama tesisleri, baraj kazıları gibi birçok alanda çalışabileceğini söyledi. Ayrıca MTA, TTK, TKİ, DSİ, Karayolları, belediyeler ve özel sektör gibi birçok kurumda da istihdam edilebildiklerini belirtti.
‘İhracatın yaklaşık yüzde 5’i Diyarbakır’da’
Doğal taş ihracatının maden ihracatı içerisinde yüzde 40 -50 arasında bir paya sahip olduğu söyleyen Ayhan, “Türkiye genelindeki Mermer sektörüne ait işletme ruhsatlarının %12.23’ü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Türkiye’ye blok ve plaka üretiminin yaklaşık yüzde 10’u, gibi önemli bir bölümü Diyarbakır ve çevresindeki illerden gerçekleştirilmektedir. Türkiye mermer ihracatı zaman zaman yüzde 5’i sadece Diyarbakır’dan yapılmaktadır. Bazı yıllarda Diyarbakır’dan yapılan yıllık ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini mermer ihracatı oluşturmaktadır” diye konuştu.
‘İhtiyaçlar gün geçtikçe arttı’
Bölgede maden rezervleri açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu ileri süren Ayhan: “Özellikle metalik madenlerin ve endüstriyel hammaddelerin ve enerji hammaddelerini barındıran bölgemizde madencilik faaliyetleri yoğun bir şekilde kamu kurumları ve özel sektör tarafından devam etmektedir. Bölümüzde 2018 yılından bu yana Yükseköğretim Kurulu kararıyla öğrenci alımı durdurulmuştur. Son yıllarda bölgemizde faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri, Maden Mühendislerine olan ihtiyaçlarının gün geçtikçe arttığını ve karşılayamadıklarını medya aracılığı ile yoğun bir şekilde ifade etmektedirler. Programa öğrenci alımı, bölgemizde yürütülen madencilik faaliyetlerinin verimli bir şekilde sürdürülebilirliği ve ülke ekonomisine kazandırılması açısından son derece önemlidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.