Dicle Üniversitesi’nden 'toz taşınımı' uyarısı: Ciddi kriz oluşabilir

Dicle Üniversitesi’nden 'toz taşınımı' uyarısı: Ciddi kriz oluşabilir

Diyarbakır’ı etkisi altına alan toz taşınımına dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Diyarbakır’da ölçülen toz aşınımı değerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği miktardan çok daha yüksek olduğunu söyledi.

AMİDA HABER - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımı etkisi altında olan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman için uyarılarda bulundu.

toz-asinimi-diyarbakir1.jpg

Yılda 7 milyon insan hava kirliliğinden ölüyor

Prof. Dr. Şenyiğit, “Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmektedir. Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında çok iyi olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir” şeklinde uyarıda bulundu.

dicle-prof-toz-diyarbakir.jpg

Diyarbakır'da ölçülen değer çok yüksek

Görüş mesafesinin düştüğü bu kentlerde, dışarı çıkmak zorunda olanları ve kronik rahatsızlığı olanları uyaran Şenyiğit, “DSÖ'nün bize belirttiği miktar 24 saatlik ortalamanın aslında 50 mikrogram metreküpte bunu geçmemesi lazım. Yılda da ortalama en fazla 35’ten fazla bunun aşılması gerekiyor ancak, bugün için Diyarbakır’da ölçülen değerin bunun çok yüksek olduğu, 242 mikrogram metreküp olduğunu, normalin çok çok üstünde, Mardin’de, Diyarbakır’ın dahi iki kat üstünde olduğunu ve değerin 46 civarında olduğunu, Batman’da da 69 olduğunu vurgulamak isterim” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.