Diyarbakır Barosu’ndan Kulp’taki GES Projesine iptal davası

Diyarbakır Barosu’ndan Kulp’taki GES Projesine iptal davası
 Muhabir
Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı 3 köyün ortak kullandığı meraya GES kurulması kararına tepki devam ederken, Diyarbakır Barosu da Ekoloji Derneği ve bölgede yaşayan vatandaşlar ile birlikte projenin iptali için dava açtı.

AMİDA HABER - Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı, Kaynak ve Narlıca mahallelerinin ortak kullanım alanında bulunan 25 hektarlık alanda 30 bin 909 adet güneş paneliyle Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde VBZ inşaat şirketi tarafından kurulan GES projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "ÇED olumlu" raporu verilmişti. Diyarbakır Barosu, Ekoloji Derneği ve bölgede yaşayan vatandaşlar ile birlikte iptal davası açtığını duyurdu.

2024/06/22/baro-suc.jpeg

Diyarbakır Barosu iptal davası açtı

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Daha önce yerinde tespitlerde bulunduğumuz, Diyarbakır ili Kulp ilcesi Eskiağaçlı Mahallesi (178 Ada/1 Parsel - 180 Ada/3 Parsel) sınırları içerisinde, VBZ İNŞ. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Eski Ağaçlı-2 GES (17 MWm/17 MWe) ve Elektrik Depolama Tesisi (17MWh- 25,01 ha) projesine ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ''Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu'' işlemine karşı, Ekoloji Derneği ve bölgede yaşayan vatandaşlar ile birlikte iptal davasını açmış bulunmaktayız. Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz.” denildi.

‘Tek mera alanımıza GES kuruluyor’

Eskiağaçlı Buduka Köyü Koruma Platformu söz konusu GES projesine dair yaptığı açıklamada, temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğu belirtilerek, 300 dönüm büyüklükteki tek mera alanına kurulması istenen güneş enerjisi santraline tepki gösterdi.

ges-kulpi.jpg

Platformun açıklaması şöyle:

“Temel geçim kaynağının hayvancılık olduğu köyümüzde; 300 dönüm büyüklükteki tek mera alanımız, güneş enerjisi santrali kurularak işgal edilmek istenmektedir. İşgal edilmek istenen mera alanında; su ihtiyacımızı karşıladığımız dereler geçmekte ve tüm hayvanların su içtiği bir gölet bulunmaktadır. Aynı zamanda depolamalı sistem olan ve 30.900 adet panelden oluşan bu devasa GES projesi, köyümüze 48 metre mesafede planlanmaktadır. Haliyle yaşamımız elektromanyetik alan içinde kalacağından, kanser dahil birçok sağlık problemi bizi beklemektedir. İpek böcekliğine bağlı koza üretiminde Türkiye'de birinci sırada bulunan köyümüz; geçim kaynağı yok edilerek göçe zorlandığında, ipek böcekçiliği faaliyetleri de artık yapılamayacaktır. Yaşam alanlarımızın ranta kurban edilmesine asla izin vermeyeceğiz!”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.