Diyarbakır Devegeçidi Baraj Gölü’ndeki büyük değişim

Diyarbakır Devegeçidi Baraj Gölü’ndeki büyük değişim

Kaynak:Anadolu Ajansı

Diyarbakır'da yer alan Devegeçidi Baraj Gölü’ndeki doluluk oranı yüzde 90’a çıkarak, tarımda verimliliği artırdı.

AMİDA HABER - Diyarbakır'da yer alan Devegeçidi Baraj Gölü, son iki yılda yaşanan mevsimsel yağışlar sayesinde yeniden canlanarak tarımsal üretime büyük katkı sağladı.

1972 yılında sulama amacıyla inşa edilen ve 220 milyon metreküp su toplama kapasitesine sahip olan bu baraj, tarımsal sulamanın yanı sıra tatlı su balıkçılığı, hayvancılık ve çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği yapma gibi önemli işlevler üstleniyor.

eski-ve-yeni.jpg

Ancak, iklim değişikliği, yetersiz yağışlar ve artan buharlaşma nedeniyle 2021 yazında baraj gölü, tamamen kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2022'de yağışların mevsim normallerinin altında kalmasıyla kritik seviyeye düşen baraj gölüne, Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü tarafından 59 kilometre mesafedeki Dicle Barajı'ndan 27 milyon metreküp su taşındı. Bu müdahaleler sayesinde baraj, 2023'te kar yağışı ve ilkbahar yağmurlarıyla yüzde 54 doluluk oranına ulaştı. Bu yıl ise göldeki doluluk oranı yüzde 90'ı aşarak tarımsal sulama açısından büyük bir rahatlama sağladı.

Barajdaki su seviyesinin artması, çiftçilerin ikinci ürün ekmesine olanak tanıyarak tarımsal üretimde önemli bir artışa yol açtı. Aynı zamanda, gölün canlanması bölgedeki balıkçılık, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini de olumlu etkiledi. Gölde suyun yeterli seviyede olması, göçmen kuşlar ve Fırat su kaplumbağası gibi birçok canlı türünün bölgede yaşamlarını sürdürebilmelerini sağladı.

‘Canlı popülasyonları için de bir yaşam ve depolama alanı’

mevsimsel-yagislarla-dolan-devegecidi.jpg

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır-Batman Sulamaları İşletme ve Bakım Şube Müdürü Ramazan Yolcu: “Yolcu, "Bu yıl yüzde 93'lük dolulukla yüzde 89'luk ekim alanı sulandı. Baraj gölü hem balık popülasyonu hem diğer canların yaşam alanı olarak önemli. Tarımsal sulama yanında canlı popülasyonları için de bir yaşam ve depolama alanı. Baraj sulu tarıma da öncülük ediyor. Barajımız bölgemizde pamuk, mısır, sebze ve bitkilerin yetişmesine imkân sağlayan bir depolama tesisi" dedi.

Çiftçiler birçok ürün ekiyor

mevsimsel-yagislarla-dolan-devegecidi1.jpg

Devegeçidi Sulama Birliği Saha Sorumlusu Şaban Bilmez ise su bolluğunun çiftçilerin düzenli sulama yapmasına olanak sağladığını belirtti. Bilmez: "Su kısıtlı olduğunda çiftçi sadece tek ürün eker ama şimdi su bolluğundan dolayı ikinci ürünü de ekiyorlar. Su fazla olduğunda çiftçiler arpa, buğday, karpuz, sebze, soya fasulyesi ekiyor” diye konuştu.

‘100 kuş türü görebildik’

devegecidi-baraj-golu.jpg

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç ise Devegeçidi Baraj Gölü'nün biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgede pek çok canlı türü var, bitkisel çeşitlilik çok fazla. Özellikle memelilerden, kuşlardan yana ciddi bir zenginlikten bahsedebiliriz. Bir yıl süresince yaptığımız gözlemlerle bölgede 110 kuş türü görebildik. Bazıları çok nadide türler. Biyoçeşitliliği ciddi anlamda destekliyor. Son 5 yılın yağış rejimini de gözlemledik, 2021-2022 yıllarında suda ciddi bir azalma oldu, son 2 yılda yağışların da etkisiyle barajın neredeyse doluluğa erişti.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum