Diyarbakır Kitap Fuarı’nda ‘gecikme tartışması’

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda ‘gecikme tartışması’
Diyarbakır’da gerçekleştiren Kitap Fuar’ında düzenlenmesi planlanan söyleşi, panel, imza etkinliklerinde yaşanan gecikmeler tartışmalara neden oldu. Bazı şairler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla yaşanan gecikmeler nedeniyle serzenişlerde bulundu. Buna ilişkin basın açıklaması yapan Kürt Yayıncılar İnisiyatifi ise “Böylesi büyük bir organizasyonda iki programın çakışmasını “Kürt Diline Hakaret” olarak yansıtmak başta fuar organizasyonuna emek verenlerin emeğine hakarettir. Bu konuda has

Diyarbakır Kitap Fuarı’na ilişkin Kürt Yayıncılar İnisiyatifi basın açıklaması gerçekleştirdi. İnisiyatif adına yapılan açıklamayı okuyan Yazar Azad Zal, “Yaklaşık 4 yıldır Diyarbakır ve bölgede yapılamayan Kitap Fuarları artık zaruri bir ihtiyaç olarak her gün gündeme gelmekteydi.

Diyarbakır

Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Amed’in ve bölgenin dil, kültür ve yaşam alanında faaliyet gösteren dinamikleri bir araya gelerek bu yıl, genel kapsamlı bir fuar gerçekleştirmek için karar alındı. Bu karar doğrultusunda 2023 Ağustos’ta DTSO ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi ile  birçok kurum ve kuruluş bir araya gelerek fuar takvimi belirlendi. Daha önce fuarları gerçekleştiren TÜYAP’ın Anadolu’da kitap fuarcılığını bırakmasından kaynaklı hali hazırda kitap fuarcılığı yapan firmalarla temas sağlandı. Bunlardan bu işi yapmaya aday olan Eylül Fuarcılıkla asgari müştereklerde anlaşma sağlandı ve fuar çalışmalarına başlandı” dedi.

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda ‘gecikme tartışması’

Tanıtımlar 3 dilde yapıldı

Fuara yayınevlerinin katılım sağlaması konusunda, Eylül Fuarcılık İstanbul ve Türkiye’nin batısında faaliyet yürüten yayıncılarla temasa geçtiklerinin altını çizen Zal,  “Diyarbakır Merkezli içerisinde DTSO ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi ise bölgede yayıncılık yapan yayınevlerini fuara katılım sağlaması için çalışma yürüttü. Buradaki amaç 2023 Diyarbakır Kitap Fuarı’na her kesimden katılım sağlanmasıydı. Fuara katılım sağlayacak olan yayınevlerinin söyleşi, panel, imza etkinliğinde onların içerik ve dil konularında hassasiyetlerine sadık kalındı. Fuarın tanıtım, duyuru, reklam ve etkinlik takvimi Türkçe, Kurmancî ve Kirmanckî olarak düzenlendi” diye konuştu.

‘Açılışta gecikmeler yaşandı’

16 Aralık 2023 saat 14:00 olarak Fuarın açılış merasiminin tertiplendiğini vurgulayan Azad Zal,  “Açılış merasimine katılım teyidi veren katılımcıların yoğun şehir trafiği ve yoğun ziyaretçi katılımından kaynaklı açılış merasimi 14.00 olarak belirlenmesine rağmen yoğunluktan kaynaklı 50 dakika gecikmeli olarak başlamasına neden oldu. Açılış merasiminin tehir olmasından kaynaklı söyleşi, panel, imza etkinliğinin yapıldığı bir salonumuzda gecikmeler yaşandı. Kürt Şair Berken Bereh’in programı da maalesef bu nedenle aksadı, Kürt Şair Berken Bereh ve Sosyolog İsmail Beşikçi’nin fuar programlarının zamanlamasında çakışma oluştu. Bu aksaklığı telafi edebilmek için Fuar Koordinasyon Kurulu üyeleri, şairimizin hassasiyeti ve okuyucu ile dinleyicilere saygı gereği gecikmeli de olsa, etkinliğin en iyi koşullarda gerçekleştirmesi için gerekli hassasiyet gösterildi. Şairimiz Berken Bereh ile konuşularak, onayı da alınarak hemen yeni alan oluşturulup ses sistemi kuruldu ve şairimizin programını dilediği gibi gerçekleştirilmesi için gerekli olanaklar sağlandı. Daha önce bir saat olarak planlanan söyleşi etkinliği süresi kendilerine bırakılmak üzere yaklaşık 2 saat sürdü” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Kitap Fuarı’nda ‘gecikme tartışması’

‘Yaşanan gecikme çarpıtılmıştır’

Yaşanan gecikmelerde herhangi bir art niyetin olmadığının altını çizen Yazar Azad Zal şunları söyledi;

“Programın akabinde şairimiz fuar VIP alanında misafir edilerek yaşanan gecikmeden kaynaklı olarak durum kendisine gecikme sebepleriyle birlikte tekrar aktarılmış ve affına sığınılmış, karşılıklı iyi niyet beyanları ifade edilmiş ve şairimiz Fuar Koordinasyon Kurulu Üyeleri tarafından yolcu edilmiştir. Devamında gece saatlerinde sosyal medyada şairimizin gecikme anındaki “serzenişleri” genel akıştan ve yukarıda belirttiğimiz gerekçelerden bağımsız bir şekilde aktarılmış ve art niyet varmış gibi lanse edilmiştir. Yapılan bazı yorumların hakikatle ilgisi bulunmamaktadır. Oysa ki amaç hasıl olmuş Şairimiz programını gerçekleştirmiştir. Kamunun malumu üzere böylesi büyük çaplı organizasyonlarda, yüzlerce yayınevinin katıldığı, 400’ün üzerinde yazarın konuk olduğu, binlerce kitapseverin ziyaret ettiği, onlarca söyleşi, panel ve etkinliğin yapıldığı bu organizasyonumuzda bazı konuklarımızın gecikmeli katılmasından kaynak program tehiri çarpıtılmıştır.

Kitapseverlere katılım çağrısı

Böylesi büyük bir organizasyonda iki programın çakışmasını “Kürt Diline Hakaret” olarak yansıtmak başta fuar organizasyonuna emek verenlerin emeğine hakarettir. Bu konuda hassasiyeti bilinen “Kürt Yayıncılara” da hakarettir. Fuarımız daha önce ilan edilen takvim doğrultusunda okuyucuların büyük teveccühüyle devam etmektedir. Başta Amed olmak üzere çevre illerden de gelebilecek olan tüm kitapseverleri bu vesileyle bir kez daha Fuarımıza davet ediyoruz” dedi.

Kitap Fuarını şimdiye kadar yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti

Daha sonra konuşan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Korkmaz ise “Diyarbakır Kitap Fuarı’na 120 yayın standı 300 yakın yayınevi ile 350 yazar katılım sağladı. Fuar’da her gün söyleşi, panel, imza günü etkinliği düzenleniyor. 24 Aralık tarihine kadar sürecek olan fuarımız her gün saat 10.00 ile 20.00 arasında ziyaretçilere açık olacak. Halkımız fuara ilk gününden itibaren yoğun ilgi gösterdi. Şimdiye kadar Kitap Fuarını yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.