Diyarbakır Valisi Pirareş’te yürüdü
Kaynak:Haber Merkezi
AMİDA HABER- Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi iş birliği ve Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, THY, TURSAB’ın katkılarıyla hayata geçirilen “Diyarbakır Kral Yolu Yürüyüş Rotaları Oluşturma Projesi”nin tanıtım yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe Vali Murat Zorluoğlu da katıldı. Yürüyüş, Pirareş Köprüsü civarında yapıldı.
‘Yeni dönem Diyarbakır Zamanı’
Zorluoğlu, yürüyüşten sonra açıklama yaptı. Yeni döneme dikkat çeken Zorluoğlu, “Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonu da Diyarbakır'ın huzuruna ayrı bir güç ve anlam katmıştır. Bu nedenle şimdi biz artık Diyarbakır'da daha çok yatırım, istihdam, tarım, sanayi ve turizm konuşuyoruz” dedi. Yeni dönemi “Diyarbakır Zamanı” olarak nitelendiren Zorluoğlu, kentin var olan güçlü kültür turizmi potansiyeline ek olarak doğa turizmini de çeşitlendirme hedeflerini vurguladı.
‘Ticaret ve haberleşme yolu’
Projenin temelini oluşturan Kral Yolu hakkında bilgiler veren Zorluoğlu şunları söyledi: “Tarihi Kral Yolu, milattan önce 7. yüzyılda Lidya döneminde inşa edilmiş ve İzmir Efes'ten Irak Ninova'ya kadar toplam 2 bin 500 kilometrelik bir antik ticaret, ulaşım ve haberleşme yoludur. Tarihte Romalılar tarafından da Persler tarafından da etkin şekilde kullanılmıştır.”
351 kilometre, 32 eşsiz rota
Proje kapsamında Diyarbakır'ın merkez ilçeleri ile birlikte Eğil, Ergani, Çınar, Çermik ve Çüngüş ilçelerini kapsayan toplam 351 kilometre uzunluğunda 32 farklı yürüyüş rotası oluşturuldu. Zorluoğlu, bu rotaların her birinin kendine özgü özelliklere sahip olduğunu belirterek, “Çüngüş'ten Çermik'e, Ergani'den Eğil'e, Sur ve Yenişehir'e, oradan da Çınar ilçemize kadar giden 32 ayrı yürüyüş rotamız var. Bu rotalar sadece bir yürüyüş güzergahı değil, aynı zamanda Diyarbakır'ın kadim geçmişinden bugüne taşıdığı kültürel değerlere de her fırsatta dokunan, onları yürüyenlere yaşatan önemli bir destinasyon ve trekking güzergahıdır.” ifadelerine yer verdi.
Rotaların haritalama ve işaretleme çalışmalarının ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapıldığını da sözlerine ekleyen Zorluoğlu, bu projenin Diyarbakır'ın tanıtımına ve turistin çeşitlenmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Zorluoğlu, konuşmasının sonunda Türkiye'deki tüm doğa tutkunlarını ve yürüyüş severleri, “huzur ve güven beldesi Diyarbakır'a” davet ederek, projenin şehre ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.