Diyarbakır’a uyarı: Karpuzu sabunlu suyla yıkayın

Diyarbakır’a uyarı: Karpuzu sabunlu suyla yıkayın

Kaynak:Anadolu Ajansı

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, toprağa temas eden karpuzun dış kabuğunda ciddi miktarda bakteri barınabileceğine dikkat çekerek, kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini belirtti.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, serinletici tadıyla kentte büyük bir ilgiyle tüketiliyor. Ancak Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bu sevilen meyvenin hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

diyarbakir-karpuz-4.jpg

Sabunlu suyla yıkanmalı

Medipol Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Göral, toprağa temas eden karpuzun dış kabuğunda ciddi miktarda bakteri barınabileceğine dikkat çekerek, kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini belirtti.

diyarbakir-karpuz-2.jpg

‘Bakteriler meyvenin içerisine girebilir’

Karpuz denince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Diyarbakır’da, dev boyutlara ulaşan karpuzlar sofraların baş köşesinde yer alıyor. Özellikle yaz aylarında piknik sofralarının vazgeçilmezi olan bu meyve, serinletici etkisiyle her yaştan insanın gözdesi. Ancak Göral, bu yoğun tüketimin hijyen kurallarıyla desteklenmesi gerektiğini vurguluyor:

diyarbakir-karpuz-5.jpg

“Taşıma sırasında, markette, pazarda ve evde birçok yere temas eden karpuzun kabuğunda ciddi miktarda bakteri bulunabilir. Eğer karpuz kesilmeden önce iyi bir şekilde yıkanmazsa, kesme işlemi sırasında bu bakteriler bıçak aracılığıyla meyvenin içine geçebilir.”

diyarbakir-karpuz-6.jpg

‘Pikniklerde dikkatli olunmalı’

Ayrıca karpuz kesildikten sonra bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Göral, “Kesilmiş karpuz buzdolabında en fazla iki saat içinde tüketilmeli. Açık havadaysa bu süre bir saate kadar düşebilir çünkü sıcaklık, bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Özellikle pikniklerde dikkatli olunmalı” dedi.

diyarbakir-karpuz-7.jpg

Karpuz nasıl kesilmeli?

Son olarak karpuz kaynaklı gıda zehirlenmelerinin genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Göral, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Göral, “Karpuz kesilmeden önce kabuğu sabunlu sıcak suyla yıkanmalı, kesim öncesi eller mutlaka temiz olmalı ve bıçak ile kesme tahtası hijyenik olmalı. Bu önlemlerle gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum