Diyarbakır’da 2023’te Kaç Şirket Kuruldu? Şirket Kuruluşunda Türkiye’de Kaçıncı Oldu?
Diyarbakır’da 2023’te Kaç Şirket Kuruldu? Şirket Kuruluşunda Türkiye’de Kaçıncı Oldu? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kurulan şirket verilerini açıkladı.
DİYARBAKIR’IN 2023 VERİLERİ
TOBB Diyarbakır birikimli kurulan şirket verilerini açıkladı. 2023 yılının ocak-ekim ayları arasında Diyarbakır’da bin 342 şirket kuruldu. Aralık ayında ise 1’i Kooperatif, 18’i Gerçek Kişi olmak üzere 202 yeni şirket kuruldu. Yine Aralık ayında 39’u tasfiye, 64’t de kapanan olmak üzere 103 şirket ticari faaliyetlerine son verdi. 2023 genelinde ise Diyarbakır’da toplamda bin 544 şirket kurulumu gerçekleşti.
DİYARBAKIR 12’İNCİ SIRADA
Diyarbakır 2023 yılında kurulan şirket sayısı bazında 12’inci sırayı aldı. Ülkede en çok sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Muğla, Kayseri, Şanlıurfa, Tekirdağ, Hatay, Denizli, Sakarya, Balıkesir, Manisa, Samsun, Aydın, Mardin, Eskişehir, Kahramanmaraş, Van, Trabzon, Malatya, Batman, Afyon, Aksaray, Yalova, Şırnak, Çanakkale, Nevşehir, Çorum, Sivas, Adıyaman, Elazığ, Erzurum olarak bildirildi.
DİYARBAKIR GÜNEYDOĞU’DA 2’İNCİ
Ocak - Aralık 2023 sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ise en çok sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği il Gaziantep oldu. Diyarbakır’da 2023 yılı Ocak-Aralık ayları arasında bin 544 şirket kurulumu gerçekleşirken, bu alanda Gaziantep’in ardında kaldı. Güneydoğu’da Diyarbakır’ı sırasıyla Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Adıyaman, Siirt, Bingöl ve Kilis takip etti.
DOĞU ANADOLU’DA VAN 1’İNCİ OLDU
Ocak - Aralık 2023 sürecinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ise en çok sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği il 774 şirketle Van oldu. Bu ili 624 şirketle Malatya, 353 şirketle Elazığ, 345 şirketle Erzurum izledi. Dönemde Ağrı’da 171, Erzincan’da 114, Bitlis’te 174, Muş’ta 132, Iğdır’da 85, Bingöl’de 151, Hakkari’de 112, Kars’ta 50, Tunceli’de 26 ve Ardahan’da 19 şirket kuruldu.
ANONİM ŞİRKETLERİN EN ÇOK FAALİYETLERİ NELER?
2023 yılının Aralık-Ocak ayında Anonim Şirket olarak en çok kuruluşu olan şirketlerin faaliyetlerinde, “İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, Bilgisayar programlama faaliyetleri, İşletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri, Elektrik enerjisi üretimi, Gayrimenkul acenteleri, Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri, Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, Oteller ve benzer konaklama yerleri, Mühendislik faaliyetleri ve ilgili teknik danışmanlık, Posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret” yer aldı.
LİMİTED ŞİRKETLERİN EN ÇOK FAALİYETLERİ NELER?
Limited Şirketler olarak 2023 Ocak-Aralık ayında en çok kuruluşu olan şirketlerin faaliyetlerinde ise, “İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri, Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, Posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret, Gayrimenkul acenteleri, Otomobillerin ve hafif motorlu kara taşıtlarının ticareti, Bilgisayar programlama faaliyetleri, Ağaç, inşaat malzemesi ve sıhhi teçhizat toptan ticareti, Karayolu ile yük taşımacılığı, İşletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri” olarak dikkat çekti.
GERÇEK KİŞİLER EN ÇOK FAALİYETLERİ NELER?
Gerçek Kişi Ticari işletmelerinde de, “İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, Posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret, Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda eczacılık ürünlerinin perakende ticareti, Otomobillerin ve hafif motorlu kara taşıtlarının ticareti, Gayrimenkul acenteleri, Mühendislik faaliyetleri ve ilgili teknik danışmanlık, Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri, Karayolu ile yük taşımacılığı, Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, Meyve ve sebzelerin toptan ticareti” faaliyet konuları öne çıktı.
İNŞAAT FAALİYETLERDE BİRİNCİ SIRADA
‘Anonim, limited ve Gerçek Kişi’ ticari işletmelerde en çok faaliyet alanı olarak ‘İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı’ dikkat çekti. Lokanta hizmetleri ve gayrimenkul acenteleri de dikkat çeken diğer faaliyetler olarak göze çarpıyor.
DİYARBAKIR’IN 2022 YILI VERİLERİ NEYDİ?
Diyarbakır’da 2022 yılı ilk 11 ayında bin 499 şirket kuruldu. Dönem içerisinde 159 şirket kapandı. Bu arada tasfiye olan şirket sayısı da 187 oldu. Kapanış ve tasfiyeler sonucu 346 şirket ticari hayattan çekildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.