Diyarbakır’da 5 milyon dönüm risk altında
AMİDA HABER- Diyarbakır’da tarımsal üretimin yapıldığı 5 milyon 500 bin dönüm arazi, yağmur bekliyor. Yüzde 79’unda kuru tarımın yapıldığı arazide ekili, buğday, mercimek, arpa, nohut filizlendi, ancak aylardır yağmayan yağmur, çiftçide kuraklık endişesi oluşturdu.
‘Ciddi anlamda kaygılıyız’
Diyarbakır’da her yıl ortalama 700-750 bin dönümde mercimek, 300-350 bin dönümde nohut, 2 milyon dönümde buğday, 700-800 bin dönümde arpa ekildiğine dikkat çeken Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Hububat ve tahıl grubunun tamamında ciddi anlamda tarımsal kuraklık krizi ile karşı karşıyayız. Şu anda buğday, arpa, mercimek, nohut, tüm tahıl grubunun yağmura ciddi şekilde ihtiyacı var. Bu ayın 10-15'ne kadar yağmasa hepimizin evi yandı gitti. Ciddi anlamda tedirgin, endişe ve kaygı duyuyoruz” dedi.
‘Barajlar bitirilmeliydi’
“Yaklaşık 2 aydır Diyarbakır’a bir damla yağmur düşmedi” diyen İskenderoğlu alınabilecek tedbirlerle ilgili şunları söyledi: “Şu an bir tedbir yok. Tedbir nedir? Silvan Barajı, Dicle Barajı, Karakız Barajı, Devegeçili Barajı zamanında bitirilmiş olsaydı, şu anda Diyarbakır'ın yaklaşık yüzde 80'ine yakın arazisi sulu olurdu ve kuraklığı en dipten konuşurduk. Şuan 4 milyon dönüm kuraklık tehlikesi altında. Kuraklıkla beraber yer altı suları da çekiliyor. Bu da ciddi bir maliyet.”
‘Gelişmiş ülkeler önlem alıyor’
Gelişmiş tarım ülkelerinde modern basınçlı sulama ve damlama sistemi ile kuraklıkla mücadele edildiğine işaret eden İskenderoğlu, “Amerika'da, Mısır’da, İsrail’de de kuraklık var. Fakat onu hissetmiyorlar. Hissetmemelerin sebebi güçlü altyapıları var. Önceden kuraklığın hesabını yapıyorlar. Bizde her şey Allah'a emanet, her şey gelişi güzeldir” dedi.
‘Sabah akşam meteorolojiye bakıyorum’
Şubat sonu ya da Mart başında yağacak bir yağmurun çiftçiyi rahatlatacağını belirten Süleyman İskenderoğlu, “Çiftçi, bizim evimiz yandı, öldük, bittik, diyor. Sabah uyanıyorum meteorolojiye bakıyorum. Yatmadan bakıyorum. Öğlen bakıyorum inşallah değişmiştir diyorum. Bitki uykuda olduğu için şu an kurumadı. Bir 10-15 gün içinde de kurumaz. Şubat ayının sonu ile Mart ve Nisan ayı bizi tedirgin ediyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.