Diyarbakır’da 975 hayvan tedavi edildi

Diyarbakır’da 975 hayvan tedavi edildi

Kaynak:DBB Bülten

Diyarbakır’da son 6 ayda 10 bin ihbara müdahale edilirken, 975 hayvan yerinde tedavi edildi. Yine 143 hayvan sahiplendirilirken, tedavi edilen 494 kedi doğal yaşam alanına bırakıldı.

AMİDA HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2009 yılında kurulan ve 17 bin 54 metrekarelik bir alanda hizmet veren 400’ü köpek ve 150’si kedi olmak üzere 550 hayvan kapasitesine sahip Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 51 köpek kulübesi, kedi evi, büyükbaş hayvan barınağı, röntgen odası, laboratuvar, ameliyathane ve idari binası ile hayvanların tedavi ve bakımlarına yönelik hizmet veriyor.

Merkezde gelen ihbarlara anında müdahale ediliyor. 1 Ocak’tan haziran ayına kadarki 6 aylık süreçte 10 bin ihbara müdahale eden ekipler, 494 kedinin bakımlarını tamamlayıp doğaya uyum sağlayabilecekleri şekilde yaşam alanına bıraktı.

143 hayvan sahiplendirildi

Merkeze gelen hayvanları cinsiyetine göre ayıran ekipler, hasta olan hayvanları rehabilite ediyor. Bakım ve tedavileri tamamlanan hayvanları 5199 sayılı yasa gereği aldığı yere bırakan ekipler, bazı hayvanların sahiplendirilmesini de sağlıyor. Bu kapsamda 61’i kedi, 82’si de köpek olmak üzere toplam 143 hayvan sahiplendirildi.

hayvan-barinak-diyarbakir.jpg

Yerinde tedavi ile 975 hayvana müdahale edildi

Kırsal bölgelerdeki sahipsiz hayvanların kısırlaştırma işlemleri için tam donanımlı olarak hazırlanmış olan araçta, sterilizatör ve acil durumlar için kafes sistemi mevcut. Yerinde tedavi kapsamında 421’ kedi, 36’ı köpek olmak üzere 457 hayvanı kısırlaştırma aracıyla tedavi eden ekipler, 617’si köpek, 358’i kedi olmak üzere 975 hayvanın da kısırlaştırma işlemlerini gerçekleştirdi.

hayvan-barinak-diyarbakir1.jpg

‘Doğal yaşam alanımız faaliyete girdiğinde sayı artacak’

Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürü Sabahattin Humartaş, çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi: “2025 yılı ilk 6 ayı içinde toplam 10 bin hayvana müdahale ettik. Bunların içinde 2 bin hasta ile ‘kazalı’ hayvan vardı. Bunlara müdahale ettik, tedavilerini gerçekleştirerek kedileri doğal yaşam alanlarına, köpekleri de hayvan barınağımızda misafir ettik. Bunun dışında 975 tane kısırlaştırma yapıldı. İleriki süreçlerde doğal yaşam alanımız faaliyete girdiğinde bu sayı gitgide artacaktır. Hayvan bakım evimizde yerinde tedavi hizmetimiz var. 6 aylık süreç içinde 500'e yakın hayvana alanda müdahale edilmiştir.”

hayvan-barinak-diyarbakir33.jpg

‘Satın almayın sahiplenin’

Merkezde görev yapan bir diğer Veteriner Hekim Helin Demir, köpek ambulansı ile gelen köpeklerin tedavisi ile ilgilendiğini kaydetti. Sağlıklı hayvanların sahiplenilmesini isteyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelen köpeklerin genel muayenesini yaptıktan sonra teşhis için yol izliyoruz. Ultrason, röntgen, biyokimya, hemogram veya hızlı tanı test kitleriyle teşhis koyuyoruz. Teşhisini koyduğumuz hayvanların eğer viral hastalığı varsa karantinaya alıyoruz. Tedavisi bittikten sonra sağlıklı dostlarımızın yanına alıyoruz ve sahiplenilmesini bekliyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi yine söylüyoruz; satın almayın sahiplenin.”

hayvan-barinak-diyarbakir4.jpg

‘Erken müdahale hayat kurtarır’

Vardiyalı nöbetlerde ambulans ekibine eşlik eden Veteriner Hekim Hasan Atlı, ambulans ekibine eşlik etmelerindeki temel amacın travmaya uğramış, yüksekten düşme ya da trafik kazalı hayvanların viral bulgularını saptamak ve ilk yardım müdahalelerini yapmak olduğunu kaydetti. Atlı, “Bize gelen ihbarlara en kısa sürede ulaşmaya çalışıyoruz. Çünkü erken müdahale hayat kurtarır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.