Diyarbakır’da ‘danaburnu’ istilası!

Diyarbakır’da ‘danaburnu’ istilası!
Diyarbakır’da havaların ısınması ile birlikte haşere ve böcekler arttı. Belediye ilaçlama çalışması başlattı. Özellikle parklarda görülen danaburnu böceği çocukları korkutuyor.

AMİDA HABER- Diyarbakır'da havaların ısınması ile böcek ve haşereler vatandaşları rahatsız etmeye başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilaçlama startı verdi. Kentin birçok bölgesinde böceklere karşı ilaçlama yapılıyor.

Parklarda danaburnu çocukları korkutuyor

Öte yandan oyun oynamak için kentin farklı yerlerindeki parklara giden çocuklar gördükleri manzara karşısında tedirgin oluyor. Danaburnu böceğini gören vatandaşlar ilaçlama çalışmalarının artmasını istedi.

Danaburnu böceği nedir?

Latince adı gryllotalpa gryllotalpa olan danaburnu böceği, kadife kısa tüyleri ve dikenli bacaklarıyla diğer böcek türleri arasından kolaylıkla ayırt ediliyor. Rengi kızıla çalan bir kahverengi olan böcek, koyu rengiyle dikkat çekiyor. Vücudunun alt kısmı ise sarı tonlarında yansımalar taşıyor. Üst kanatları kısa, alt kanatlarının daha gelişkin olduğu fark ediliyor. Oldukça iri bir böcek olan danaburnunun ortalama boyu 4-6 cm’ye kadar ulaşıyor. Ön bacaklarıyla toprağı kazan böceğin, bu nedenle bacaklarının şekli ve gücü ile ilgi uyandırıyor. Dikenli bacaklar, ilk görüşte fark edilebilecek kadar sivri uçlarıyla biliniyor. Böceğin baş kısmının ileri doğru uzandığı, küçük ve konikçe olduğu kayıtlara geçiyor. Petek şeklindeki iri ve siyah gözleri, yüzün en belirgin hattını oluşturuyor.

Yaşamının çoğunu toprağın altında geçiren danaburnu, genellikle; nemli, humuslu, killi ve kumlu topraklarda varlık gösteriyor. Geceleri ve çok bulutlu günlerde aktif hale geçen böceklerin ilkbaharda üreme faaliyetine başladıkları biliniyor. Mayıs-haziran aylarında yumurtalarını bırakan dişilerin her biri, yaşamı süresince 400 kadar yumurta üretebiliyor. 2-3 hafta içinde açılan yumurtalar, ortalama 5 gömlek değişiminin ardından ergin konuma geliyor. İki yılda bir döl veren zararlı, görünümünün dışında çıkardığı seslerle de tanınıyor. Ülkemizin dört bir yanında görülen danaburnu böceği, polifag bir zararlı olarak kategorize ediliyor. Danaburnu larvası ve böceği, yurdumuzda bostankesen, buzağı dişi, cubur gibi isimlerle anılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.