Diyarbakır’da ‘dikim’de kayıt dışı krizi: Denetim eksik!
AMİDA HABER - Diyarbakır’da bir dönem modayı belirleyen terzilik mesleği, yok olma ile karşı karşıya. Hazır giyim ile rekabet edemeyecek duruma geldiği için mesleğin duayenleri de tamir işine yöneldi. Ancak, paça tamiri, daraltma, kısaltma gibi işlemler de, terzilik yapan esnafın geçimini sağlayacak geliri sağlamadığı için, son 6 ayda 50 esnaf odadan terkini verdi.
‘2-3 katı kayıt dışı terzi var’
Amida Habere konuşan Diyarbakır Terziler Odası Başkanı Saniye Atmaca, “Bizim odaya terzi sayımız 300’e yakın, bunların çoğu perdeci. Terzi sayısı 100-150 civarında. Son 6 ay içerisinde 50 terzi terk verdi” dedi.
Kayıt dışı ile mücadelede yetersiz kalındığına dikkat çeken Atmaca, “Kayıt dışının derhal önlenmesi gerekiyor. Valilik ile görüşme yaptık, bu talebimizi ilettik. Denetim yetkisi belediyelerde. Tahmin bile yürütemeyeceğim kadar çok kayıt dışı terzi var. Neredeyse kayıtlıların 2-3 katına tekabül ediyor. Bu durumda kayıtlı esnaflarımızın da iş hacmi azalıyor. Kayıt dışı esnaf, mevcut fiyat tarifesinin çok altına düşüyor. Daha fazla müşteri alıyor. Kayıtlı esnaf, sigortasını, Bağ-Kur’unu ödemeye devam ediyor. Bu nedenle geçimini sağlayamıyor” dedi.
‘Sadece tamirat kaldı’
Terzilerin hazır giyim ile rekabet edemeyecek duruma geldiğini belirten Atmaca şunları söyledi: “Hazır giyim pahalı. Ancak dikimde de yüksek. Kumaşın maliyeti, işçiliği ve işyerinin masrafını düşündüğünüz zaman, ürüne vereceğiniz fiyatın, giderleri karşılayıp size de kar bırakması gerekiyor. Terzi yüksek fiyat verince, müşteri hazıra yöneliyor. Sezon sonu indiriminden, bedenine uygun olmayan kıyafeti satın alıp getirip tamir ediyor. Diyarbakır’da yetenekli zanaatkar terzilerimiz var. Ama maliyet yüksek olduğu için, bu yetenek, tamirata dönüşüyor. Terzide diktirme alışkanlığı olan müşterileri çıkarırsak, ciddi bir talep yok. Kazanamayan, emeğinin karşılığını alamayan birçok terzi var” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.