Diyarbakır’da hekim-ikamet eşleşmesi başlıyor

Diyarbakır’da hekim-ikamet eşleşmesi başlıyor

Kaynak:Anadolu Ajansı

6 Mayıs’tan itibaren aile hekimi kaydı ile ikamet adresi farklı olan Diyarbakırlılar, otomatik olarak yaşadıkları yere en yakın hekime yönlendirilecek.

AMİDA HABER - Sağlık Bakanlığı, 6 Mayıs’tan itibaren aile hekimliği sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Yeni uygulamayla, aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikamet adresi farklı olan vatandaşların kayıtları otomatik olarak yaşadıkları ile alınacak. Bu sistem, Diyarbakır’da da binlerce kişiyi doğrudan ilgilendiriyor.

yilmaz-et-dunyasi-4.jpg

Amaç: Koruyucu sağlık hizmetlerine erişimi artırmak

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, uygulamanın “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında devreye alındığını söyledi. Amaç, vatandaşların yaşadıkları yerdeki aile hekimine daha kolay ulaşmasını sağlamak ve koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmak. Demirkol, “Aile hekimine kayıt ile ikamet farklıysa ve bir yıl boyunca sağlık hizmeti alınmamışsa kayıtlar ikamet edilen ile taşınacak,” dedi.

yilmaz-et-dunyasi-3.jpg

Diyarbakır’da aile hekimi kaydı başka şehirde olanlar dikkat

Örneğin aile hekimi Ankara’da kayıtlı ama kişi Diyarbakır’da yaşıyorsa ve bir yıldır Ankara’da sağlık hizmeti almamışsa, kişinin kaydı otomatik olarak Diyarbakır’a taşınacak. Bu kişiler, ikamet adreslerine en yakın aile hekimine sistem tarafından yönlendirilecek.

yilmaz-et-dunyasi-2.jpg

Vatandaşa SMS gönderilecek, dönüş hakkı verilecek

Yeni kayıt yapılan vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendirme SMS’i gönderilecek. Vatandaşlar isterse e-Nabız ya da e-Devlet üzerinden eski aile hekimine bir ay içinde dönüş yapabilecek.

yilmaz-et-dunyasi-1.jpg

Aynı şehirdeki ilçeler için geçerli değil

Yeni sistem sadece farklı illeri kapsıyor. Örneğin Diyarbakır’da bir vatandaş Kayapınar’da oturup Bağlar’daki bir hekime kayıtlıysa bu değişiklikten etkilenmeyecek. Sistem sadece şehir farkı olan kayıtları güncelliyor.

Tarama oranları artacak, sağlık hizmeti güçlenecek

Demirkol, yeni sistemin erken tanı ve tarama oranlarını artıracağını söyledi. Özellikle obezite ve kronik hastalık taramaları, yaşanılan yerdeki aile hekimleriyle daha düzenli yapılabilecek. Hedef, vatandaşların yaşadıkları yerde tüm birinci basamak sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilmesi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.