Diyarbakır’da İş Arayanlara Beklenen Haber!

Diyarbakır’da İş Arayanlara Beklenen Haber!
Diyarbakır’da iş arayan vatandaşların beklediği haber nihayet geldi. İşbaşı eğitim programları için getirilen yeni düzenleme, iş arayan vatandaşlar ve işverenler için daha fazla fırsat sunuyor.

Diyarbakır’da İş Arayanlara Beklenen Haber! Diyarbakır’da iş arayan vatandaşların beklediği haber nihayet geldi. İşbaşı eğitim programları için getirilen yeni düzenleme, iş arayan vatandaşlar ve işverenler için daha fazla fırsat sunuyor.

İşbaşı eğitim programları için getirilen yeni düzenleme ile istihdam taahhüdü yüzde 70'ten yüzde 60'a indirilirken, iş arayan vatandaşlar ve işverenler için daha fazla fırsat sunuluyor.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İşbaşı Eğitim Programı'nda yeni bir düzenlemeyi hayata geçireceklerini belirtti.

İşbaşı Eğitim Programı'nda yapılacak yeni düzenlemelerle iş arayan vatandaşlar ve işverenlere daha fazla esneklik ve fırsat sunmayı hedefleniyor.

Bakan Işıkhan, paylaşımında, "İşbaşı Eğitim Programı'nda yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. İşbaşı eğitim programları için istihdam edilmesi gereken katılımcı sayısı taahhüdünü yüzde 70'ten yüzde 60’a, istihdam yükümlülüğünü 3 kattan 2 kata düşürerek iş arayan vatandaşlarımızın ve işverenlerimizin bu programlardan daha fazla yararlanmasının önünü açıyoruz. Ayrıca uygulanmakta olan sektör kısıtlamasını kaldırarak hizmetlerimizin yaygınlaşmasını sağlıyoruz." ifadelerini yer verdi.

İŞKUR geçen yıl kaç kişiyi istihdam etti?

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir.

İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları

İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,

15 yaşını tamamlamış olmak,

İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,

Emekli olmamak,

Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,

Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,

Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,

İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekmektedir.

Ayrıca düzenlenen mesleki eğitim kursundan veya işbaşı eğitim programından bir kişi en fazla ikişer kere yararlanabilmekte olup kişilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma sayısı ise üçü geçemeyecektir.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay olarak uygulanmaktadır.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saat ve günlük 240 günü geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93 TL, öğrenci(tam)* 653,93 TL, öğrenci(kıst)* 490,45 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97 TL,

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 719,32 TL cep harçlığı ödenmektedir.

*Öğrenci(tam): lise ve altı örgün eğitime devam eden katılımcılar hariç herhangi bir öğrencilik statüsü (açık eğitim ve uzaktan eğitim de dâhil olmak üzere) bulunan katılımcılar

*Öğrenci(kıst): lise ve altı örgün eğitime devam eden katılımcılar

BAŞVURU YERİ VE ZAMANI

İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, Diyarbakır’ın da aralarında olduğu 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerinden ve İŞKUR E-Şube üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler.

Fotolar: Arşiv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.