Diyarbakır'da kadın istihdamını artıran model

Diyarbakır'da kadın istihdamını artıran model

Kaynak:Anadolu Ajansı

Diyarbakır’da girişimci kadınlar, el emeği ürünlerini kooperatif çatısı altında birleştirerek mağaza ve internet satışlarıyla ev ekonomisine katkı sağlıyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da bir araya gelen girişimci kadınlar, evlerinde hazırladıkları el işi, seramik, tablo, bardak ve tabak gibi ürünleri bir kooperatif çatısı altında birleştirdi. Bu ürünler, kentteki iki mağazada ve internet üzerinden satışa sunuluyor. Pazara erişimde zorluk yaşayan kadınlar, bu sayede daha geniş kitlelere ulaşarak hem üretim yapıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

fghghfg.webp

Kadınların emeğine destek bekleniyor

Kadın kooperatifinin çalışmaları, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının ilgisini bekliyor. Kadın istihdamını artırmayı hedefleyen projeler kapsamında, kooperatifin tanıtımı ve satış ağının büyütülmesi için yeni çalışmalar yürütülüyor. Girişimin, dayanışma ruhuyla büyüyen yapısı hem sosyal hem de ekonomik olarak Diyarbakır’da örnek model olarak dikkat çekiyor.

t.webp

Malzeme desteği, eğitim ve sosyalleşme imkânı sunuluyor

Diyarbakır Kayapınar Girişimci Kadın Kooperatifi Başkanı Nezahat Yaşar, ihtiyaç sahibi kadınlara çeşitli alanlarda mesleki eğitimler verdiklerini, sonrasında ise ürettikleri ürünleri mağazalarda ve internet üzerinden satışa sunduklarını söyledi. “Çini, seramik, deri gibi farklı birçok alanda çalışıyoruz. 5. yılımız dolmak üzere. Kadın istihdamına yönelik tüm projelerde iş birliği yapmaya hazırız. Malzeme alacak gücü olmayanlara biz destek oluyoruz, satıştan sonra malzeme bedelini alıyoruz, kadınlar gelirini elde ediyor” diyen Yaşar, sosyal kazanımın ekonomik kazançtan daha değerli olduğunun altını çizdi.

h.webp

“Evde huzur artıyor, özgüven geri geliyor”

Kadınların sadece gelir elde etmediğini, sosyalleşme ve özgüven kazandığını vurgulayan Yaşar, “Evden çıkıp atölyeye gelen kadınlar hem stresini atıyor hem huzurlu bir ortamla evine dönüyor. Kursiyer olarak başlayan birçok kadın daha sonra Halk Eğitim'de eğitici oldu. Hatta kendi iş yerini açanlar da var. Bu bizim için en kıymetli kazanım” dedi.

Kursiyerler memnun: Hem ürettik, hem kazandık

Kursiyerlerden Gülhan Daşçı ise sürece bir hobiyle başladığını ve zamanla ekonomik bir kazanca dönüştürdüğünü belirterek, “Elimin yatkınlığını fark ettim, keyif alarak çalıştım. Evde boş zamanlarımı değerlendirdim, satışlar yaptım. Mutfak masraflarına katkım oldu. Bu iş beni hem geliştirdi hem mutlu etti. Nezahat Hanım’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.